Stichting Bier in Zeeland

De stichting Bier In Zeeland (BIZ.. voor insiders!) heeft als doel ‘de biercultuur’ in Zeeland te bevorderen. De stichting werd enige jaren geleden in het leven geroepen om het boek 'Hop en gerst veredeld' van de auteurs Eric Hageman en Toon Franken uit te geven. Dit fraaie boek beschrijft het bierverleden van Middelburg en omstreken vanaf het jaar 1700. De stichting organiseert ook kleinschalige bierproeverijen, waarbij culinaire gerechtjes met bijpassende bieren worden gecombineerd maar waar vooral ook het verhaal achter het bier wordt verteld. BIZ werkt ook samen met de Eerste Zeeuwse Bier Collectie, een stichting die oude Zeeuwse bierattributen beheert en tentoonstelt.

Sinds 2015 organiseert BIZ ook het Middelburgs Abdij Bier Festival. De plaats daarvoor is uiteraard de historische Onze-Lieve-Vrouwe abdij van Middelburg, een klooster dat al in de twaalfde eeuw ontstond. De zogenoemde Witheren, Norbertijner monniken, brouwden daar toen al bier. De organisatie van het festival zet jaarlijks in mei, samen met een grote groep vrijwilligers, de abdijdeuren open om de bezoekers kennis te laten maken met allerlei klooster- en abdijbier (waaronder alle trappistenbieren) uit verschillende landen. Maar bovenal is het festival de plek waar alle Zeeuwse brouwerijen hun nieuwste biersmaken presenteren aan het Zeeuwse publiek en waar een amateurbiergilde laat zien hoe in de abdij weer gebrouwd wordt.

BIZ hoopt in de nabije toekomst leuke activiteiten te blijven ontwikkelen en is blij met uw belangstelling en mogelijke deelname !   
 

https://www.pzc.nl/walcheren/zevende-editie-abdij-bier-festival-in-middelburg-genieten-van-het-gerstenat~ad46ebb9/

 

 

 

ACTIVITEITEN 2019-2020

 

VRIJWILLIGERSUITJE, ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019

Zaterdagmorgen 14 september was het zover: we stapten samen met de vrijwilligers van het Abdijbierfestival, als dank voor hun inzet, bij de sluizen in Veere aan boord van een aantal Hoogaarzen van Stichting Behoud Hoogaars om een rondvaart op het Veerse Meer te maken.

Mede dankzij het prachtige weer en het enthousiasme, de kennis en de kunde van de vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars werd het een fantastische dag, met mooie vergezichten over het water en een hoop plezier aan boord. ’s Middags meerden we aan bij de Haringvreter waar restaurant Steaker uit Domburg klaarstond met een heerlijke lunch. We dronken een lekker biertje, er werd vrolijk gespeecht en na een dik uur werd de tocht voortgezet. We sloten de dag op gepaste wijze af bij Desafinado in Middelburg.

De organisatie en iedereen die meegeholpen heeft van deze dag een succes te maken: hartelijk dank! Het was geweldig!

Over Stichting Behoud Hoogaars:

Rond 1900 voeren er in de Zeeuwse Delta wel 1000 houten zeilende visserschepen met een platte bodem, waaronder Hoogaarzen, unieke houten schepen, herkenbaar aan hun hoge achterkant. In de loop der jaren zijn er nog maar weinig van overgebleven. Daarom werd in 1990 de Stichting Behoud Hoogaars opgericht met als doel het varend houden van deze schepen en het erfgoed van de Zeeuwse visserij te bewaren. Dit wordt onder andere gerealiseerd door middel van het organiseren van vaartochten. Een aanrader! Meer informatie via www.hoogaars.nl.

 

ACTIVITEITEN 2018/2019

DE PROEFTAFEL

Het bierproef-seizoen is weer begonnen! Van oktober tot en met april organiseren stichting Bier In Zeeland en Jazz Café Restaurant Desafinado (in wisselende samenstellingen) proeftafels waarop een aantal bieren geproefd worden en het verhaal achter de bieren wordt verteld. De bieren gaan vergezeld van heerlijke, bijpassende hapjes, vervaardigd in de keuken van Desafinado. De proeftafels vinden een maal per maand op een donderdagavond plaats, aanvang 20.00 uur. Kijk voor meer informatie of om te reserveren op de website van Desafinado: www.desafinado.nl en hef met ons het glas!

 

ZEEUWSE BOEKENPRIJS, 3 november 2018

"Stikke Haef" vond Franca Treur het winnen van de Zeeuwse Boekenprijs 2018. En stichting Bier in Zeeland vond het geweldig tijdens deze avond aanwezig te mogen zijn om schrijvers, organisatoren, gasten en genodigden van een biertje te voorzien. Wij feliciteren alle auteurs die een prijs hebben gewonnen. 

https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/franca-treur-wint-zeeuwse-boekenprijs-2018~ae1f4dbc/

 

BIERREIS NAAR ROTTERDAM, 14 oktober 2018

Op zondag 14 oktober was het zover: met meer dan 40 Abdijbierfestival-vrijwilligers gingen we op Bierreis. Dit jaar bezochten we een aantal interessante bierlocaties in Rotterdam.

We begonnen de dag bij Brouwerij Noordt, Rotterdams grootste en jongste brouwerij, gevestigd op de plaats waar eerder een oude vuilstortplaats was en later een brandweerkazerne. De brouwerij beschikt over een Taproom en een winkel. Brouwerij Noordt zegt niet alleen een stadsbrouwerij te zijn, maar ook een ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers, connaisseurs en stadsbewoners www.brouwerijnoordt.nl.
De tweede stop was bij de Gele Kanarie, een nieuw biercafé  in Rotterdam dat zijn naam dankt aan het nieuwe biertje dat in het pand zelf gebrouwen wordt. Het idee van de naam ‘Gele Kanarie’ komt oorspronkelijk uit de koker van Martin van Waardenberg die met een gele kanarie een pilsje bedoelt. www.degelekanarie.com

     

Rondleiding Brouwerij Noordt                                                  Interieur de Gele Kanarie

Tenslotte namen we nog een “Biertje met de jas aan” bij de oudste kroeg van de Oude Binnenweg, het meer dan honderd jaar oude bruin café Timmer (anno 1875). Gevestigd in een monument en dat is het voor de biergeschiedenis van Rotterdam zeer zeker ook! www.cafetimmer.nl

Het programma van de Bierreis is mede tot stand gekomen in samenwerking met Edu Noorlander, Manager Customer Care bij Heineken. Hij was, samen met zijn vrouw Anja, de hele dag onze gast. Tijdens een korte tussenstop bij de oude Heineken brouwerij heeft Edu Noorlander een en ander over de geschiedenis van Heineken verteld, waarvoor nogmaals hartelijk dank!

En vanaf deze plek willen wij ook alle vrijwilligers van het Abdijbierfestival hartelijk bedanken voor hun enthousiaste inzet. We hopen jullie volgend jaar allemaal weer te zien tijdens alweer de vijfde editie van het festival. Tot dan!

     

Presentatie Edu Noorlander over Heineken                                 Café Timmer

 

 

***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***

BIERLIEFHEBBERS OPGELET:

Zaterdag 29 september zullen de bestuursleden van stichting Bier In Zeeland (BIZ) weer volop in touw zijn bij diverse bierfestivals in Zeeland. Zo wordt door Jacco (en Marja) de Wee van de Stadsbrouwerij Middelburg, in samenwerking met o.a. Anneke Meijering en Thomas Pillen voor de tweede keer het Bokkeriejerfestival georganiseerd. Naast het door de Stadsbrouwerij gebrouwen bockbier de “Bokkeriejer” zullen ook verschillende andere bockbieren te proeven zijn. Brouwerij Kees is met de Indian Summer doppelbock aanwezig en uniek dit jaar is dat er bockbieren van een vijftal amateurbrouwerijen kunnen worden geproefd. Van hen zijn heerlijke bieren te verwachten: Lamme Bock, van Thomas Pillen! (Projectbrouwerij de Twee Roosen), Op de Bock (Brouwerij Stekelstruik), BOKS (Brouwerij Pro.vo.ost), Bock uit Baarland (Francke Brouwerij) en Bock Off (Noël’s Brewery). Het Walchers Bierbrouwersgilde is van de partij en komt ter plaatse bier brouwen. Ook is er muziek, zangeres Anne en haar man treden op. En degene die trek heeft in een stevige bite kan terecht bij Ab de Worstenkoning met zijn BBQ. Het Bokkeriejerfesitival begint om 16.30 uur en eindigt om 23.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van de Stadsbrouwerij Middelburg: www.stadsbrouwerijmiddelburg.nl en op de Facebookpagina. 

De overige bestuursleden, Willem van Voorst Vader en Maurits Portier, zullen samen met hun gast, bierkenner Renny Minnaert, tijdens het Bourgondische Bier - Spijs Arrangement  van het Bierfestival in Hotel Restaurant De Kroon te Wissenkerke 5 Zeeuwse bieren presenteren. De bijbehorende gerechten worden bereid door Peter de Looff, chefkok van De Kroon.  Graag vooraf reserveren! Het Bierfestival in Wissenkerke duurt dit jaar drie dagen, van 28 tot 30 september. Naast het Bier - Spijs arrangement worden er allerlei andere activiteiten georganiseerd, waaronder een Brand-bierproeverij en een bierquiz. Op zondag 30 september zijn verschillende brouwerijen uit Zeeland en daarbuiten met hun bieren aanwezig. Vanaf 15.00 uur kunnen dan de voetjes van de vloer bij Woodworks! Kijk voor meer informatie en prijzen op www.hoteldekroonzeeland.nl.

BIZ hoopt jullie allen te ontmoeten, in Middelburg en/of in Wissenkerke!

Proost!

 

GOEDE DOEL 4E MIDDELBURGSE ABDIJ BIER FESTIVAL: STICHTING "HET WERKEND TREKPAARD ZEELAND"

De Hoeje Doeluhbar heeft het mooie bedrag van 1000 euro opgeleverd! Mede dankzij donaties van foodtruck De Drie Gerookte Biggetjes en van stichting Bier In Zeeland. Dank aan iedereen die bier, geld of munten gedoneerd heeft en/of die een biertje voor het goede doel heeft gedronken! Zaterdag 19 mei werd de cheque officieel door Willem van Voorst Vader aan Joost Adriaansen, voorzitter van Stichting "Het Werkend Trekpaard", overhandigd tijdens hun open dag in Oostkapelle.

 

13 MAART 2018 - BIERPROEVERIJ IN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK

Dinsdag 13 maart werd in het kader van de boekenweek in de Zeeuwse Bibliotheek een bierproeverij georganiseerd. Het thema van de bierproeverij was: Bier, een beetje natuur in een glas. Stichting Bier in Zeeland presenteerde een zestal bieren (Mort Subite, Brugse Tripel, Rooie Rakker, Bier van 'Ier, Blomme Bock en Patrijske) waarbij een link werd gelegd tussen bier en het thema van de boekenweek: Natuur. Het programma werd afgewisseld met literaire fragmenten voorgedragen door Joep Bremmers en met optredens van ‘Karel en de Boswachters’, die een vrolijke mix van liederen en poëzie ten gehore brachten. 

Bier, een beetje natuur in een glas
Bier is een van de oudste dranken van de menselijke beschaving. Het staat na water en thee op de derde plek van de meest gedronken dranken ter wereld. Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, (gemout) graan, hop, en gist. Stuk voor stuk natuurlijke bestanddelen waarmee, door te variëren met verscheidene soorten van elk, oneindig veel verschillende bieren gebrouwen kunnen worden. Voor het water geldt dat het van belang is dat het zuiver is en van constante kwaliteit. Dit omdat bier voor 90% uit water bestaat. Graan (mout) heeft een grote invloed op de smaak, het alcoholgehalte en de kleur van het bier. Hop wordt gebruikt om het bier zijn kenmerkende bittere smaak te geven. Gist wordt vervolgens toegevoegd om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Puur natuur dus, zo’n glaasje bier!

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/104452/Bier-en-de-boekenweek-gaan-prima-samen

 

NIEUWS FEESTJAAR MIDDELBURG 800

 

Middelburgs 800 Winters

Op 1 november 2017 vond in Desafinado Jazz Eetcafé, in tegenwoordigheid van de wethouders de heer C. Simons en mevrouw S.J. Szarafinski en van de heren F. Bijleveld en J. van Ooijen (bestuursleden Stichting Middelburg 800) de officiële aftrap van de verkoop van het Middelburgs 800 Winters plaats. Het bier, dat in opdracht van de stichting Bier in Zeeland is gebrouwen door Jacco de Wee van de Stadsbrouwerij Middelburg, is een prachtig winterbier met zwarte bessen en infused met Schelvispekel. Gedurende de maand november is het Middelburgs 800 Winters in heel Nederland verkrijgbaar bij de ABT-cafés (http://alliantie-van-biertapperijen.com/leden). In Middelburg is het bier verkrijgbaar bij ABT-café Desafinado. Per 1 december wordt de verkoop ook vanuit de Stadsbrouwerij gestart en zal het bier ook in niet bij de ABT aangesloten cafés verkrijgbaar zijn (zolang de voorraad strekt). U komt toch ook proeven?

 

Middelburgs 800

Ter ere van het 800-jarig bestaan van Middelburg heeft de stichting Bier in Zeeland Kees Bubberman van Brouwerij Kees en Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg opdracht gegeven een speciaalbier te brouwen, het Middelburgs 800. Het bier bevat 6,5% alcohol, oogt goudblond en heeft een pittige smaak waarvoor diverse specerijen gebruikt zijn.  Een eerste publieksproef vond plaats bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Middelburg en viel in goede aarde. Vanaf 6 maart is het bier het gehele jaar te verkrijgen bij de horeca en deelnemende verkooppunten in Middelburg. Het bijzondere aan het bier is dat het echt van Middelburgse makelij is. 

 

Hop en gerst veredeld!

Een exemplaar van het boek "Hop en Gerst Veredeld" bestellen kan tegen een prijs van € 24,95. Neem hiervoor contact op met voorzitter Willem van Voorst Vader via voorzitter@abdijbierfestival.nl

Het Register van het boek Hop en Gerst Veredeld is nu ook online te raadplegen. Klik op deze link 'register' en u kunt het downloaden als pdf bestand.

 

Stichting Bier in Zeeland?

Willem van Voorst Vader  - Voorzitter
Anneke Meijering - Secretaris
Thomas Pillen - Penningmeester
Maurits Portier - Algemeen lid
Renny Minnaert - Algemeen lid