Stichting Bier in Zeeland

De stichting Bier In Zeeland (BIZ.. voor insiders!) heeft als doel ‘de biercultuur’ in Zeeland te bevorderen. De stichting werd enige jaren geleden in het leven geroepen om het boek 'Hop en gerst veredeld' van de auteurs Eric Hageman en Toon Franken uit te geven. Dit fraaie boek beschrijft het bierverleden van Middelburg en omstreken vanaf het jaar 1700. De stichting organiseert ook kleinschalige bierproeverijen, waarbij culinaire gerechtjes met bijpassende bieren worden gecombineerd maar waar vooral ook het verhaal achter het bier wordt verteld. BIZ werkt ook samen met de Eerste Zeeuwse Bier Collectie, een stichting die oude Zeeuwse bierattributen beheert en tentoonstelt.

Sinds 2015 organiseert BIZ ook het Middelburgs Abdij Bier Festival. De plaats daarvoor is uiteraard de historische Onze-Lieve-Vrouwe abdij van Middelburg, een klooster dat al in de twaalfde eeuw ontstond. De zogenoemde Witheren, Norbertijner monniken, brouwden daar toen al bier. Het festival anno 2016 zet op 12 en 13 mei met een grote groep vrijwilligers de abdijdeuren open om de bezoekers kennis te laten maken met allerlei klooster- en abdijbier (waaronder alle trappistenbieren) uit verschillende landen. Maar bovenal is het festival de plek waar alle Zeeuwse brouwerijen hun nieuwste biersmaken presenteren aan het Zeeuwse publiek en waar een amateurbiergilde laat zien hoe in de abdij weer gebrouwd wordt.

BIZ hoopt in de nabije toekomst leuke activiteiten te blijven ontwikkelen en is blij met uw belangstelling en mogelijke deelname !   

 

ACTIVITEITEN 2018

 

***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***FESTIVALNIEUWS***

BIERLIEFHEBBERS OPGELET:

Zaterdag 29 september zullen de bestuursleden van stichting Bier In Zeeland (BIZ) weer volop in touw zijn bij diverse bierfestivals in Zeeland. Zo wordt door Jacco (en Marja) de Wee van de Stadsbrouwerij Middelburg, in samenwerking met o.a. Anneke Meijering en Thomas Pillen voor de tweede keer het Bokkeriejerfestival georganiseerd. Naast het door de Stadsbrouwerij gebrouwen bockbier de “Bokkeriejer” zullen ook verschillende andere bockbieren te proeven zijn. Onder andere Brouwerij Kees, Pint, Slijterij Pauwenburg, maar ook enkele hobbybrouwers, waaronder Thomas!, zijn met hun bieren aanwezig. Het Walchers Bierbrouwersgilde zal bier brouwen en er is live muziek. Locatie: Stadsbrouwerij Middelburg, toegang gratis (www.stadsbrouwerijmiddelburg.nl).

De overige bestuursleden, Willem van Voorst Vader en Maurits Portier, zullen samen met hun gast, bierkenner Renny Minnaert, tijdens het Bourgondische Bier - Spijs Arrangement  van het Bierfestival in Hotel Restaurant De Kroon te Wissenkerke 5 Zeeuwse bieren presenteren. De bijbehorende gerechten worden bereid door Peter de Looff, chefkok van De Kroon.  Graag vooraf reserveren! Het Bierfestival in Wissenkerke duurt dit jaar drie dagen, van 28 tot 30 september. Naast het Bier - Spijs arrangement worden er allerlei andere activiteiten georganiseerd, waaronder een Brand-bierproeverij en een bierquiz. Op zondag 30 september zijn verschillende brouwerijen uit Zeeland en daarbuiten met hun bieren aanwezig. Vanaf 15.00 uur kunnen dan de voetjes van de vloer bij Woodworks! Kijk voor meer informatie en prijzen op www.hoteldekroonzeeland.nl.

BIZ hoopt jullie allen te ontmoeten, in Middelburg en/of in Wissenkerke!

Proost!

 

13 MAART 2018 - BIERPROEVERIJ IN DE ZEEUWSE BIBLIOTHEEK

Dinsdag 13 maart werd in het kader van de boekenweek in de Zeeuwse Bibliotheek een bierproeverij georganiseerd. Het thema van de bierproeverij was: Bier, een beetje natuur in een glas. Stichting Bier in Zeeland presenteerde een zestal bieren (Mort Subite, Brugse Tripel, Rooie Rakker, Bier van 'Ier, Blomme Bock en Patrijske) waarbij een link werd gelegd tussen bier en het thema van de boekenweek: Natuur. Het programma werd afgewisseld met literaire fragmenten voorgedragen door Joep Bremmers en met optredens van ‘Karel en de Boswachters’, die een vrolijke mix van liederen en poëzie ten gehore brachten. 

Bier, een beetje natuur in een glas
Bier is een van de oudste dranken van de menselijke beschaving. Het staat na water en thee op de derde plek van de meest gedronken dranken ter wereld. Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, (gemout) graan, hop, en gist. Stuk voor stuk natuurlijke bestanddelen waarmee, door te variëren met verscheidene soorten van elk, oneindig veel verschillende bieren gebrouwen kunnen worden. Voor het water geldt dat het van belang is dat het zuiver is en van constante kwaliteit. Dit omdat bier voor 90% uit water bestaat. Graan (mout) heeft een grote invloed op de smaak, het alcoholgehalte en de kleur van het bier. Hop wordt gebruikt om het bier zijn kenmerkende bittere smaak te geven. Gist wordt vervolgens toegevoegd om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Puur natuur dus, zo’n glaasje bier!

 

NIEUWS FEESTJAAR MIDDELBURG 800

 

Middelburgs 800 Winters

Op 1 november 2017 vond in Desafinado Jazz Eetcafé, in tegenwoordigheid van de wethouders de heer C. Simons en mevrouw S.J. Szarafinski en van de heren F. Bijleveld en J. van Ooijen (bestuursleden Stichting Middelburg 800) de officiële aftrap van de verkoop van het Middelburgs 800 Winters plaats. Het bier, dat in opdracht van de stichting Bier in Zeeland is gebrouwen door Jacco de Wee van de Stadsbrouwerij Middelburg, is een prachtig winterbier met zwarte bessen en infused met Schelvispekel. Gedurende de maand november is het Middelburgs 800 Winters in heel Nederland verkrijgbaar bij de ABT-cafés (http://alliantie-van-biertapperijen.com/leden). In Middelburg is het bier verkrijgbaar bij ABT-café Desafinado. Per 1 december wordt de verkoop ook vanuit de Stadsbrouwerij gestart en zal het bier ook in niet bij de ABT aangesloten cafés verkrijgbaar zijn (zolang de voorraad strekt). U komt toch ook proeven?

 

Middelburgs 800

Ter ere van het 800-jarig bestaan van Middelburg heeft de stichting Bier in Zeeland Kees Bubberman van Brouwerij Kees en Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg opdracht gegeven een speciaalbier te brouwen, het Middelburgs 800. Het bier bevat 6,5% alcohol, oogt goudblond en heeft een pittige smaak waarvoor diverse specerijen gebruikt zijn.  Een eerste publieksproef vond plaats bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Middelburg en viel in goede aarde. Vanaf 6 maart is het bier het gehele jaar te verkrijgen bij de horeca en deelnemende verkooppunten in Middelburg. Het bijzondere aan het bier is dat het echt van Middelburgse makelij is. 

 

Hop en gerst veredeld!

Een exemplaar van het boek "Hop en Gerst Veredeld" bestellen kan tegen een prijs van € 24,95. Neem hiervoor contact op met voorzitter Willem van Voorst Vader via voorzitter@abdijbierfestival.nl

Het Register van het boek Hop en Gerst Veredeld is nu ook online te raadplegen. Klik op deze link 'register' en u kunt het downloaden als pdf bestand.

 

Stichting Bier in Zeeland?

Willem van Voorst Vader  - Voorzitter
Jacco de Wee - Secretaris
Thomas Pillen - Penningmeester
Anneke Meijering - PR
Maurits Portier - Algemeen lid