Programma

PROGRAMMA ABDIJBIERFESTIVAL 2018  ANDERS PROEVEN’

Een bierfestival op zo’n prachtige locatie is meer dan alleen proeven:

 

Officiele opening, vrijdagmiddag 16.00 uur

Vrijdagmiddag zal het festival officieel geopend worden door Willem van Voorst Vader, voorzitter van de stichting Bier in Zeeland, Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en Marco Daane, onder andere auteur van het boek Bier in Nederland.

 

Forum, vrijdag en zaterdag van 17.00 uur tot 19.00 uur

Onder leiding van Bert van Leerdam, presentator bij WFM96 en tevens bierliefhebber en side-kick Maurits Portier, bestuurslid van de stichting Bier in Zeeland en bierkenner, zal er onder het motto: ‘met een goed glas bier in de hand kun je elkaar alles vragen’ over bier gediscussieerd worden met bekende en minder bekende bierliefhebbers en -deskundigen. Onder andere Marco Daane, schrijver van het boek Bier in Nederland, Puck Kerkhoven, culinair journalist, Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en Willem van Voorst Vader, voorzitter van de stichting Bier in Zeeland zullen aanschuiven. Ook het publiek zal bij de uitzendingen worden betrokken. Tussen de bedrijven door zullen er live-optredens van artiesten zijn. Dit alles is te beluisteren op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei tussen 17.00 en 19.00 uur. (Via de ether FM 96, de kabel 107.6 en het internet wfm96.nl) Bert en Maurits zullen ‘met hun gasten de diepte ingaan, maar de toon is natuurlijk vrolijk!’

 

Presentatie foodpairing en Puck’s Spreekuur, vrijdagavond 20.00 uur

Puck Kerkhoven is culinair journalist en auteur. Ze schrijft columns voor diverse dagbladen, er zijn een aantal kookboeken van haar hand verschenen, ze schrijft in horecavakbladen en op haar blog. Zij is auteur van het boek Bier en Food, een boek over foodpairing met de steeds populairder wordende speciaalbieren. “Gouden tijden zijn het”, zegt Puck Kerkhoven in haar voorwoord, “voor de liefhebbers van speciaalbier”. Volgens haar vallen we vroeg of laat allemaal een keer voor het bier, of dit nu een hoppige ipa, een bruisende saison of een nachtzwarte porter is. Er zijn zoveel verschillende bierstijlen, kleuren en smaken en daar passen dan weer de meest uiteenlopende gerechten bij.

Altijd al benieuwd geweest welk gerecht goed met een bepaald soort bier te combineren is? Puck Kerkhoven geeft raad! Kom luisteren naar haar presentatie op vrijdagavond om 20.00 uur met als onderwerp foodpairing met bier en kaas. Stel aansluitend tijdens Puck’s spreekuur al uw vragen over foodpairing en maak de mooiste combinaties van beer en food! Puck Kerkhoven zal zaterdag aansluiten bij de radioshow.

 

 

Lezing "De smaak van abdijbier", Marco Daane, zaterdagmiddag 14.30 uur 

Marco Daane (1959) is Zeeuw, schrijver en auteur van het eerste boek over de Nederlandse biergeschiedenis. Marco werd geboren in Oost-Souburg en groeide bierologisch op in cafés als De Concurrent in Vlissingen en De Mug in Middelburg. In de jaren zeventig waren daar al volop Duvel, Maredsous, Gouden Carolus, Westmalle etc. verkrijgbaar. Zijn ervaringen met dergelijke bieren nam hij mee toen hij buiten de provincie ging studeren. Ze inspireerden hem ook om de soms stormachtige ontwikkelingen in de bierwereld op de voet te blijven volgen.
Marco schrijft over literaire en culturele onderwerpen, zoals over de befaamde auteur George Orwell, maar wierp zich enkele jaren geleden tijdelijk op een ander onderwerp. Ook bij zijn uitgeverij was men namelijk bevangen door het biervirus. Kon hij misschien…? Marco’s werkzaamheden mondden uit in Bier in Nederland. Een biografie, verschenen in 2016. Tegenwoordig woont hij niet meer in Zeeland, maar hij komt er nog regelmatig. Zoals naar het Abdij Bier Festival op 11 en 12 mei!

Marco Daane zal samen met Willem van Voorst Vader en Jan Lonink het Abdijbierfestival officieel openen. Op vrijdag sluit hij aan bij de talkshow. Zaterdagmiddag om 14.30 uur zal hij vertellen over de abdijbieren van vroeger en nu. De lezing is vooral toegespitst op het soort bier uit abdijen door de jaren heen en hun smaak. Tijdens deze lezing presenteert Marco Daane een Duits kloosterbier.

 

 

Presentatie van het bier de Witte Neus door het Lamaketta Duo, zaterdagmiddag 15.30 uur

Maikel Harte en Donny Benjaminsz zullen zaterdagmiddag 12 mei het Zeeuws-Vlaamse land voor het Walcherse land verwisselen om als het Lamaketta Duo het bier de Witte Neus te presenteren.  Beiden maakten vroeger onderdeel uit van de Lamaketta's, een streektaalgroep uit Terneuzen die onder andere bekend was van nummers als Joehoe en Kapitein Rooibos. Door hun humoristische teksten groeide de groep al snel uit tot een bekende band, zelfs tot buiten de provinciegrenzen! Eind 2006 stopte de band waarna Maikel Harte verder ging als conferencier en liedjeszanger. Het bier de Witte Neus, dat wordt gebrouwen bij Bierbrouwerij Vermeersen, zal alleen vlak voor, tijdens en net na de voorstelling verkrijgbaar zijn.

 

 

Vrijdag en zaterdag Walchers Wijnmakers Bierbrouwers en Likeurmakers Gilde (WWBLG)

Evenals voorgaande jaren zullen ook een aantal leden van het Walchers Wijnmakers Bierbrouwers en Likeurmakers Gilde op het Abdijbierfestival aanwezig zijn. Zij maken als hobbybrouwers zoveel mogelijk (meestal bovengistende) bieren. Ook proberen zij commerciële bieren na te maken en deze zo dicht mogelijk te benaderen.

Eén maal per jaar houden zij een onderlinge wedstrijd, waarbij de ingezonden bieren ook door gecertificeerde keurmeesters worden gekeurd. Daar zij niet gebonden zijn aan welke vorm van proces, of welk soort bier dan ook, worden er verrassende bieren gebrouwen, die nergens te koop zijn, maar alleen bij hen kunnen worden geproefd. De leden van het Gilde zullen een keur van hun beste en lekkerste bieren bij zich hebben. Variërend van een Blond bier tot een zware Tripel en van een amberkleurige Meibok tot een zware Quadruppel. Tevens zullen zij ter plaatse enkele bieren brouwen, zodat het proces te volgen is en er van alles over kan worden gevraagd. 

 

 

Stadsomroeper

Tijdens het festival zal Stadsomroeper Rinie Vaane iedereen op de hoogte houden van het festivalnieuws.

 

 

Zaterdagavond 19.00 uur, bekendmaking voorlopige eindstand opbrengst Hoeje Doeluhbar, tijdens de talkshow van WFM96, locatie klein abdijplein.

 

Zaterdagavond 22.00 uur, sluiting