Hopbloem Primeur

 

 

 

HOPBLOEM PRIMEUR TOCH IN PREMIERE 

Helaas ging in 2020 zoals zoveel evenementen het Abdijbierfestival, dat op 22 en 23 mei gehouden zou worden, in verband met Covid-19 niet door. Tot grote teleurstelling van organisator stichting Bier in Zeeland (BiZ), overige vrijwilligers en brouwers die al volop bezig waren met de voorbereidingen voor het festival dat dit jaar het thema ‘Nieuw Zeeuws’ had meegekregen.

Het festival had een schuimende en bruisende boel moeten worden. Door vier amateurbrouwers werd begin 2020 binnen de abdijmuren het exclusieve bier ‘Gillis en Jan’ gemaakt, genoemd naar de oudst bekende monnikbrouwers van de abdij. De Zeeuwse brouwerijen zouden weer hun nieuwe bieren presenteren en enkelen hadden zelfs al een primeur in het vat zitten. Ook stichting Bier in Zeeland wilde met een eigen bier komen en liet een moderne variant van de Hopbloem Primeur brouwen.

Dit bier werd in de jaren ’80 van de vorige eeuw gelanceerd door de bekende amateurbrouwer Jan Montenarie, die tussen 1990 en 1993 naast zijn baan brouwerij ‘De Hopbloem’ runde, op dat moment de enige brouwerij op Walcheren. Eén van zijn bieren was De Hopbloem Primeur, een tripelachtig bier van 7%, waarbij met name het toepassen van dryhopping een bijzonder element was. Het bier was volgens het Nederlandse Bierboek (1991) “een daverende verrassing”. Jan Montenarie introduceerde met dit bier een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd.

Speciaal voor de presentatie van het door stichting BiZ en Zeeuws Archief uitgebrachte boek Hop en Gerst Veredeld van Eric Hageman en Toon Franken, die op 4 augustus 2011 op het Koorkerkplein te Middelburg plaatsvond, heeft Jan Montenarie in de ketels van een brouwerij in Groede nog een keer zijn Hopbloem Primeur gebrouwen. En nu, 9 jaar later, werd opnieuw een heruitgave gemaakt, ditmaal bij een brouwerij in Hulst. Daarbij werd gekozen voor een gemoderniseerde hopcombinatie en dryhopping met Amarillohop, waardoor het bier een nog fruitiger bitterheid en een exotisch aroma kreeg. Hop en gerst werden wederom veredeld.

Het Abdijbierfestival is er nu niet maar het bier wel. Om het niet te laten verzuren werd het inmiddels gebotteld. De Hopbloem Primeur is nu op verschillende plaatsen in Zeeland verkrijgbaar. Benieuwd waar het bier verkocht wordt? Kijk dan op https://zeeland-catering.com/ en vind daar alle locaties waar de Hopbloem Primeur te bestellen en te drinken is. 

Foto boven: John Vermeersen, Willem Van Voorst Vader en Renny Minnaert nemen de eerste slokken van de Hopbloem Primeur.

Het Bier is te verkrijgen op de volgende adressen:

 

Naam Adres 

Zeeuwse Lekkernijenenzo

 Seegeerstraat 21 Middelburg 

De spot https://despotmiddelburg.nl/
Bar Gaudi http://www.bargaudi.nl/
Restaurant Steaker https://www.steaker.nl/
Floor foods https://floormiddelburg.nl/
Le Penseur https://cafelepenseur.nl/
Tennispaviljoen 13 https://www.mltcweb.nl/paviljoen-baan-13/
Reynaert en Co https://reynaertenco.nl/#home
Jells http://www.jellslunchcafe.nl/
Boutiquehotel The   Roosevelt https://www.hoteltheroosevelt.com/nl/
Hert Pakhuyshttps://hetpackhuys.nl/
Hoplala http://hoplala.nl/
De Croonehttps://decroone.nl/

 

Foto onder: Afbeelding Flyer Hopbloem Primeur