Bierlijst

Bierlijst!

Op 20 en 21 mei zijn er weer vele prachtige bieren te proeven. Daarnaast heeft stichting Bier in Zeeland heeft ook dit jaar weer haar best gedaan, zowel in Nederland als in buitenland, om een prachtig assortiment aan bieren te verzamelen. En dat naast al het moois dat de brouwers zelf meenemen! U komt toch ook?

De bierlijst wordt steeds completer! Hieronder is de laatste versie te vinden.

 

ZEEUWSE BROUWERS:

BAARDAAP BREWING  
1 Hoppy Howler 7.0%

 Passion Fruit IPA
 Verfrissende IPA met fruitige tonen en licht bittere finish

2 Mighty Mandrill 9.0%  Whiskymout Tripel
 Volmondige tripel met subtiele whiskytonen en lichte bitterheid
3 Chubby Chimp 7,4%  Marshmallow Milk Stout
 Volle Milk Stout met aroma’s van vanille, chocolade en geroosterde mout
4 Hopporilla 6,5%  Hazy Kveik IPA
 Hazy Kveik IPA met frisse citrus tonen. Gebrouwen met 4 hopsoorten, waaronder 2 cryo hoppen. De   van origine Scandinavische Kveik gist zorgt voor een mooi droog maar ook fruitig bier. Lekker   doordrinkbaar en heerlijk verfrissend!
5 Malty Macaque 7,2%  Indian Red Ale
 Krachtige Red Ale met moutig smaakprofiel en mooie dieprode kleur. Een bier met aroma’s van toffee, biscuit en gebrande mout. Dankzij de toegepaste dryhop heeft de Macaqua een lekker frisse afdronk.
6 Baboonsky 9,0%  Tonka & chocolate pastry stout 
 Volle pastry stout met smaken van tonka en vanille. Een echte pastry die smelt als pure chocolade   in je mond. Licht gebrand met een megadikke body en zacht in de afdronk. Een vloeibaar snoepje   om van te genieten. 
7 Sober Baardaap 0,3%  Non-Alcoholic tarwebier
 Fris gehopt 0,3% tarwebier met fruitige citrustonen en licht bittere afdronk. De Sober Baardaap heeft een fijne balans in frisheid en moutigheid. Een smaakvol alcoholarm bier waar je van kunt blijven drinken.
8 Zeeuwse Zonneschijn 6,0% Peppery Lemongrass Wit
Een sprankelend Duits witbier met frisse citrustonen. De combinatie van citroengras en peper geven het bier een karaktervolle smaak en fijne doordrinkbaarheid.
9 Uitmuntend 6,5% Minty Pale Ale
Hoppy pale ale met een verrassende twist van muntthee. Kruidig en fris in geur en smaak. Een karaktervolle doordrinker met een licht bittere afdronk.
       
 
BARBIER  
1 Barbier BLND 4,8%  Blond 
 Blond bier met enige rokerige tonen door de toevoeging van rookmout
2 Barbier Irish Stout 4,5%  Irish Stout
 Een karakteristieke Irish Stout waar de boventoon gevoerd wordt door
3 Barbier Tarwe Tripel 7,6%  Tripel
 Troebele tripel door het gebruik van tarwemout met een zoetje uit Kardemom
4 Barbier Amber 8,9%  Amber
 Traditionele Belgische Amber, zoet, mildbitter en meer dan genoeg alcohol
5 Barbier Vlierbes 5,4%  Fruitbier 
 Een bier met de bitterheid van écht bier en meer dan genoeg alcohol
       
 
Dutch Bargain  
1 Seawise 4,3%  Witbier
Dutch Bargain SeaWise is een Hefeweizen. Een tarwebier vergist met de Duitse Weihenstephan gist. Met, jawel, zeevenkel en duindoorn bes, zodat je onze Zeeuwse duinwind proeft. Met citrus van verveine, 4,3 procent alcohol onmetelijk verfrissend en dorstlessend.
2 Imperial Zeeuws Blond 7,2%  Blond 
Dutch Bargain Imperial Zeeuws Blond is een ode aan de fruitige Zeeuwse blonde meisjes. Fris als je eerste vakantieliefde, bitter zoals die hartstocht vaak eindigt. Met een alcoholpercentage van 7,2 procent zo toegankelijk dat er altijd een nieuwe komt. Net als in de liefde.
3 In Case You Like Paptaart 10%  Imperial Stout
Dutch Bargain In Case You Like Paptaart Pastry Stout is een zwartkleurig biertje afkomstig uit Nederland. Deze variant is gebaseerd op een gebakje uit het plaatje Groede en beschikt over een kern van vanille. En dat is zeer zeker goed op te merken in deze stout. Net een vloeibaar gebakje met een dikke, romige kern van vanille. Uitgebreide tonen van chocolade en koffie bloeien langzaam hieruit op. 
4 Hazy fm 6,5%  NEIPA
Radio Pannekoek meets Dutch Bargain @ Hazy FM. Een frequentie met aroma’s van tropisch fruit, mango, perzik en frisse citrus, gebundeld in een juicy NEIPA van 6,5%. Kenmerkend voor de diversiteit die een radiostation te bieden heeft en bovenal heerlijk bij een pannekoekske. Tune in!
       
 
BIERBROUWERIJ DE KIP  
1 Kiplekker 6,5%  Blond
 In eerste instantie bitter, maar daarna komt de kruidige smaak te voorschijn om vervolgens een heerlijke   citrussmaak in de afdronk na te laten
2 Krielkip 3,9%  Zit tussen pils en witbier in
 Slechts 3,9% alcohol, maar toch heerlijk vol van smaak. Met duidelijke fruittonen
3 Scharrelkip 5,7%  Amber
 Amberkleurig bier met duidelijke tonen van karamel
4 Kippenvel 8,7%  Winterbier
 Gerijpt op zwarte bessen, prachtige complexe smaak en een verrassend frisse, beetje zure, afdronk
5 Haantje de Voorste 8.0%  Tripel
 Amberkleurige tripel met een mooie, ietwat zoete, smaak
6 Heilig Haantje 8.0%  Dubbel
 Traditionele dubbel, niet te zoet, maar wel met een lekkere moutsmaak
7 Kippenstein 8,5%  Tripel
 A-typische tripel met een droge, hoppige smaak
8 Cocokip 8,5%  Porter
 Duidelijke tonen van koffie en chocolade. In de afdronk een subtiel
9 Stresskip 11.0%  Blonde Stout
 Een stout hoort zwart te zijn, maar deze is blond. Vandaar de stress. Tonen van koffie, vanille en cacao
       
 
BROUWERIJ KEES  
1 Hazy Sunrise 7,1%  New England IPA - Getting Juicy with it! 
 Laat je zintuigen prikkelen en geniet van de tropische geuren die je tegemoet komen bij het uitschenken van dit prachtige bier. Kees Hazy Sunrise heeft een mooie wazige kleur, een romige body en een zachtbittere afdronk.  Alles wat je mag verwachten van een New England style IPA.
2 Mosaic Hop 5,5%  Begium IPA - Een Hop-explosie in een blik! 
 Dit bier is fris en lichtblond van kleur, met de karakteristieke smaken en aroma’s van Mosaïc™-hop uit de VS. Denk hierbij aan citrusvruchten en tropisch fruit.
3 It's a Blond 5,9%  Blond Bier - Same but different!
 Dit bier kenmerkt zich door vertrouwde smaken, dit vooral dankzij het gebruik van Belgisch gist, zoals een traditioneel blond bier. Door het gebruik van Citra- en Summit-hop heeft dit bier verfrissende aroma’s, in combinatie met een soepele afdronk. Niet moutig zoet, maar fris kruidig.
4 Export Porter 1750 10,5%  Export Porter - Black and sticky to the bone! 
Export Porter 1750 is geïnspireerd op een historisch recept uit de 18e eeuw. Een intens bier, dat door het gebruik van donkere roasted mout bijna zwart van kleur is. Het bier heeft een volle body, met koffie-achtige aroma’s en hints van karamel. 
5 Keybord Warrior 7,0%  West Coast IPA
 Fors gehopt met amarillo, talus en simcoehop, bloemig, vol citrus- en fruitaroma’s en een bijzonder bittere afdronk
6 Quad IPA 12,8%  Quadruple IPA
 Zwaar bier, vol aroma’s en smaak, vooral tropische vruchten en citrusvrucht
       
 
BROUWERIJ LA FONTAINE  
1 Belle & Elegante 6,5%  Blond 
 Frisse en volle smaak met een vleugje zuiderse vruchten
2 Belle & Blanche 6,0%  Belgisch Witbier
 Klassiek Belgisch tarwebier gebrouwen met kruiden als koriander en curaçao
3 Belle & Forte 7,5%  Amber
 Zoetige, kruidige complexiteit die overgaat in een frisse fruitige bittere afdronk
       
 
BROUWERIJ RODANUM  
1 Saison Jane 5.5  5,5%  Saison
 Een fris saisonbier, bier met een wat lager alcoholpercentage
2 IPA Aquilla 7.0%  IPA 
 Aromatische hopsoorten en toepassing van dry-hopping, fris en fruitig in de neus en bitter in de afdronk
3 Tripel Jules 8.0%  Tripel
 Fruitig, goed gehopt met toetsen van banaan en citrus, licht bittere nasmaak
4 Quadrupel Centurio 9,4%  Quadrupel
 Toegankelijke geur met tonen van karamel en vanille. Aangenaam zoet met lichte bitterheid
       
 
STADSBROUWERIJ MIDDELBURG  
1 Hosternokke Oemoemenoe 5,0%  Red Ale 
 Red Ale, zoals Red Ale moet zijn
2 Hosternokke Blie mee de Bie 9,6%  Honing Tripel 
 Tripel met donkere bloemenhoning
3 Hosternokke Werom nie 9,7%  Infused Stout 
 Met schelvispekel en zwarte bes
4 Hosternokke Middelburgs Import 6.0%  Dortmunder 
 Duits type pils, export Dortmunder. Recept van Thomas Pillen en Noël van den Boogaard, winnaars van de amateurbierbrouwwedstrijd Bockeriejerfestival 2021
5 Hosternokke Madame Babette  7.0%  Zwaar Blond
 Moutig bier met een aangename volle afdronk
6 Hosternokke Cuvée 8,8%  Imperial Wit 
 Belgisch wit, tarwebier als tripel gebrouwen
7 Hosternokke Special 7.0%  Dubbel
 Moutig, karamellig, niet zoet
       
 
Brouwerij Vermeersen  
1 Vermeersen Blond 6,5%  Blond
 Een mooi klassiek blond bier met een gistrijk bouquet
2 Vermeersen XXX Tripel 8.0%  Tripel
 Dit bier is een licht goud gekleurd, hoge gistingsbier met een alcohol gehalte van 8 procent.
3 Illabefactus Autopous 8.0%  Tarwe Tripel
 Illabefactus Autopous is een Tarwe Tripel met een alcohol gehalte van 8 volume procenten.
4 In de Gloria 8,0%  Zwaar Blond
 Zwaar blond bier met krachtige IPA-achtige aromahoppen en romige witte schuimkraag. 
5 Lazurus Chocolate 6,5%  Dubbel 
 Lazarus is een dubbel Vlaams Ale type met een alcoholpercentage van 6,5. Vanille en honing   worden als ingredienten gebruikt om het bier een licht zoete smaak te geven.
6 Ohm My Kombuscha 0.0%  Kombucha
 Kombucha is een smaakvolle, alcoholvrije trendy drank met een eeuwenoude oorsprong.   Alcoholvrij, maar niet kinderlijk. Eeuwenoud, maar niet belegen.
       
 
ZWIERGITAARBROUW  
1 Westerschelde 9.0%  Donkere Tripel
Geboren in Westvleteren met een soepele body en zacht op de tong. Toetsen van toffee en karamel en een kruidige nasmaak. Ingrediënten: Water, gerst, hop, gist, Zeeuwse keukenstroop en zelf geplukte zeewier.
       
 
WALCHERS BIERGILDE  
1 Irish Red Ale (primeur) 5,4%  Klasse A. Blond onder de 6%
2 Zomertijd 5,6%  Klasse A. Blond onder de 6%
3 Scotch Ale 6,5%  Klasse D. Donker boven de 6%
4 Walchers Blondje 6,5%  Klasse C. Blond boven de 6%
5 Restanten uit de kelder 5-6%  Klasse A. Blond en donker onder de 6%
6 Restanten uit de kelder 5-8%   Klasse C. en D. Blond en donker boven de 6%
       
 
STICHTING BIER IN ZEELAND    
       
  FRANKRIJK    
1 Saint Wandrille 6,5%  Bier d’Abbaye
 amber, caramel, hoppig, gekruid
2 Saint Wandrille 5,5%  Sicera Humulone
 blond, droog, gekruid, sterk gehopt
3 Saint Wandrille 7,0%  Scotti Generis
 droge sterke haverstout, hoppig en exclusief
4 L’Odon / Wandrille 7,5%  Brassin Collaboratif
 gesuikerde amber, kruidig als alle Wandrilles
5 Brasserie du Cateau    Vivat Bio
 Diverse Soort, op aanvraag
6 Charmois 5,6%  Bière de Mars
 extra gemout Maarts bier, met Orval gist
7 Signy l’Abbaye 6,5%  Bio Blonde
 Type pale-ale
       
  ENGELAND    
1 Tynth Meadow 7,4%  Dubbel
 Trappist, stevig, donker, chocola, drop
       
  ITALIË    
1 Birra Nursia 10,0%  Extra
 donkere quadrupel, volmondig, zoet
2 Tre Fontane 6,7%  Scara Coeli
 blond, sinaasappelschil, kruidig gehopt
       
  DUITSLAND    
1 Fluiter 8,0%  Bedacht door het Duitse trappistenklooster
2 Steinfelder Klosterbier 5,5%  ongefilterd donker bier van lage gisting
       
  BELGIË    
1 Cambre 4,9%  IPA
 Klassieke IPA, fris gehopt en vol, van Het Anker  
2 Cambre 6,5%  Blond
 Traditionele blond, neutraal van smaak
3 Rochefort 8,1%  Tripel Extra
 Tripel, fris citrus karakter, zoutige ondertoon?
4 Westmalle  4,8%  Extra
 Enkel, blond refterbier, zacht, licht fruitig
5 Westvleteren  8,0%  8 (Prior) 
 Dubbel, roodbruin, kruidig
6 Westvleteren 10,5%  12 (ABT) 
 Quadrupel, zwaar, vurig, donker, hoppig
7 Orval 6,5%  Orval
 Kruidige amber, diverse jaargangen, vergelijk!
8 Diversen    Diverse bijzondere Belgische speciaalbieren uit de ‘overloop’, op aanvraag
       
  ZEELAND    
1 Bouwlust 8.0%  Cliché Thoolse Tripel
 Tripel van Leen van Dijke uut Flipland
2 BIZ / Vermeersen 7.0%  Hopbloem Primeur 
 Middelburgse IPA.  Een fris gehopt blond bier naar oud Middelburgsch recept
       
       
  Nederland    
  NEVEL    
1 Nevel Bast    Bier met berkenbast, sparrentakken, grove den en sleedoorn met bloesem. Mossig, bossig en houtig.
2 Nevel Dauw    Blond bier met vlierbloesem, groene peper en steenfruit, gemengd uit 3 jaargangen
3 Nevel Blos    Sappig roze-rood bier met vlierbes en verveine
4 Nevel Fors    Amber bier met gefermenteerde eikels, langgerijpt met toetsen van vanille
5 Nevel Schijn    Blond bier met 450 gram (!) pruimen per liter, verse basilicum
6 Nevel Rust    Blond bier met Groene Belhop, wijnachtig met aroma van mandarijn en meloen, frisse watermunt
       


 



 

 

Wij hebben iets HEEL BIJZONDERS op het Abdijbierfestival! Heel Oud en Zuur bier!

Het klinkt misschien vreemd. Maar het is een smaaksensatie die werkelijk uniek is. De één vind het fantastisch, de ander moet er echt aan wennen. Kom ontdekken wat jij er van vind op het 7e Middelburgse Abdij Bier Festival op 20 en 21 mei 2022 op het Abdijplein. Stichting Bier in Zeeland, organisator van het festival, beschikt over een bijzondere collectie oude lambiekbieren, die tijdens het evenement in beperkte oplage kunnen worden geproefd.  

Onder Lambiek verstaan we op natuurlijke wijze in houten vaten vergist bier, de zogenaamde ‘spontane gisting’. In België raakte dit type bier vanaf begin 1800 in zwang, toen men de hygiëne in brouwerijen beter onder de knie kreeg. Lambiek was onder het ‘vlies’ in het vat lang houdbaar en relatief sterk van alcohol. Er zat naast gerstemout veel tarwe/tarwemout in, een kostbare zaak. Er werd geen verse hop gebruikt, maar ‘overjaarse’, die geen bitterheid geeft maar wel conserverende eigenschappen heeft. Er werd geen gist toegevoegd, die kwam uit de omgeving via de lucht in het brouwsel en ook in de houten tonnen zat een eigen gist- en bacteriecultuur.

Men ontdekte dat het ‘versnijden’ (mengen) van verschillende lambieken zorgde voor een nagisting van resterende suikers en bottelde daarom het bier. Het bier ging dan schuimen en bruisen, wat voor die tijd tot dan toe onbekend was. Wat een sensatie! Zo ontstonden de Geuze Lambiek en verschillende fruitvarianten, zoals de Kriek Lambiek.

Lambiek werd enorm populair bij onze zuiderburen en er traden ook veel versnijders toe tot de markt, die Lambieken op bestelling lieten brouwen en dan zelf in eigen tonnen lieten afrijpen. Nog steeds bestaan er zulke versnijders (bijvoorbeeld De Cam, Tilquin, Hanssen en Drie Fonteinen).

Door de opkomst van de pils nam de populariteit af en geleidelijk gingen grote lambiekproducenten de smaak verzoeten, met suikers en fruitsiropen. Bijna alle lambiekbrouwers gingen naar de knoppen. Heldhaftige lambiekbrouwers als Jean Pierre van Roy (Cantillon), Henri van der Velden (Oud Beersel), Frank Boon (Boon) en Girardin hielden de smaken toch puur, zonder compromissen! Lindemans, Timmermans, Mort Subite en De Troch volgden deels. Gelukkig keerde het tij en de lambiekbrouwers zijn inmiddels weer immens populair. Hun brouwerijen zijn mooi, ambachtelijk; hun bieren zijn verrassend en mooi te combineren met eten. Liefhebbers van over de hele wereld komen proeven en ‘beleven’.   Nieuwe brouwers zijn erbij gekomen (Lambiekfabriek, De Herberg) en er volgen er nog. Ook buiten het Pajottenland en zelfs buiten België wordt inmiddels weer veel lambiek of zurig bier gemaakt. In Nederland zijn er inmiddels ook diverse te vinden.  Maar de prijzen overtreffen inmiddels met gemak de prijs van veel wijn.

Alleen de echte volgens de regels gemaakte Lambieken mogen het predikaat ‘Oude’ dragen. Dus staat er ‘oude geuze’ of ‘oude kriek’ op uw fles, dan is dat het echte, ongezoete, natuurlijk vergiste en op hout gerijpt bier!

Bier in Zeeland heeft nu iets speciaals voor de liefhebbers van Lambiek en Geuze:

Extra oude Oude Geuze en Oude kriek! Bieren van 30-40 en zelfs tot 70 (!) jaar oud.  Het streepje staat niet voor niets onder ‘extra oude’….

Het kan zijn dat bier van dergelijke ouderdom ‘plat’ geworden is, dus weinig of geen koolzuur meer heeft. Maar de specifieke voor lambiek zo kenmerkende zurige, houtige smaak, als product van de natuurlijke vergisting en de grote hoeveelheid tarwe in het bier, is onmiskenbaar aanwezig.

Een sensatie voor liefhebbers en een niet terugkerend fenomeen:

ONCE IN A LIFETIME, in goed Vlaams!

 

Geuze De Koninck, Dworp

Geuze Mort Subite, Kobbegem

Kriek Van der Velden, Oud Beersel

Kriek Moriau, Sint Pieters-Leeuw

Geuze Goossens, Dilbeek / Sint Gertrudis Pede

 

 

Le Cambre

De gerenommeerde Mechelse brouwerij Het Anker, bekend onder de merknaam 'Gouden Carolus' (voor zowel bier als whisky), heeft zeer recent een nieuw abdijbier gelanceerd.
Dit bier onder de naam 'Le Cambre' wordt in licentie gemaakt voor de cisterziënzer nonnen van de Brusselse abdij Ter Kameren.   
 
De wijk Elsene - één van de negentien Brusselse 'gemeenten'-  waarin de Ter Kamerenabdij zich bevindt, ligt centraal bij de Belgische hoofdstad. 
De abdij en zijn grote tuinen bieden bewoners en bezoekers een plaats van ontspanning en een groene oase in de stad. 
De gebouwen getuigen van verschillende opeenvolgende tijdperken van kerkelijke architectuur. 
De constructies zijn de afgelopen eeuwen aangepast en herbouwd, beschadigd door opeenvolgende oorlogen.
 
Het is Bier in Zeeland nog niet helemaal duidelijk om welke reden Het Anker nu juist met deze abdij is gaan samenwerken, maar de katholieke wegen zijn (soms) niet makkelijk te doorgronden.
 
Er zijn twee varianten van het nieuwe abdijbier : 'de Blonde' en 'nen IPA'. 
Een tamelijk rustig en braaf blondje van 6,5% en een met 4,9% wat lichter uitgevallen strakke IPA, van traditionele snit zoals de Britten vroeger de IPA's maakten.
De IPA gaat de concurrentie aan met de Middelburgse Hopbloem Primeur, die iets ronder en exotischer gehopt is. Voor de IPA-liefhebbers : proef en vergelijk !  
 
 
 
 
Abbaye de Saint Wandrille (Normandië)

Deze Benedictijner Abdij is gelegen aan de Seine tussen Rouen en Le Havre, in een beschermd landschap. De oorsprong ligt in het jaar 649. Wandrille was een notabele met banden met de Carolingische koningen. Hij werd de eerste abt. De abdij groeide uit tot een bestuurlijk en wetenschappelijk centrum. De huidige orde resideert sinds 1894 in de abdij. De gebedsruimte is in een in 1969 herstelde schuur uit de 13e  eeuw.

De monniken beheren de landerijen en het vee. Daarnaast winnen zij hun eigen honing. Gecombineerd met verschillende mouten en Franse hopsoorten, maken de monniken zelf enkele unieke bieren, waarvan er dit keer vier te koop zijn op ons festival.

Het bier is alleen in de eigen kloosterwinkel en bij enkele lokale artisanale bedrijven te verkrijgen, alsook na bepaalde kerkdiensten in de omgeving. Daarnaast is het binnen Frankrijk online te bestellen.

Renny van Bier in Zeeland is (weer) op excursie gegaan en heeft 50 flessen van deze kostbare maar unieke bieren aangekocht. De paters waren weer heel blij. Exclusief in Les Pays-Bas te krijgen in de stand van BiZ. Stevig gehopt, kruidig en volmondig, van Franse makelij.

   

 

Nevel

Dit jaar zijn onder andere de wilde bieren van Nevel verkrijgbaar in de BiZ-stand (https://nevel.org). Wild, omdat de gebruikte gisten allemaal in het wild worden gevangen. Voor een deel worden deze door de brouwers geoogst uit druiven van Lent en voor een deel zijn het gisten die uit andere natuurlijke bronnen komen. Maar, wild bier draait volgens Nevel om meer dan gist alleen. De brouwers bewegen mee met de natuur. De ingrediënten, als vlierbloesem en kersen, worden gehaald uit de natuur rondom Nijmegen. Kruiden en boombast komen uit een naburig voedselbos. Fruit, groente en kruiden die men niet zelf plukt, worden gehaald bij ecologische telers in de buurt.

De volgende bieren zijn in de stand verkrijgbaar:

Nevel Bast, bier met berkenbast, grove den en sleedoorn met bloesem;

Nevel Dauw, blond bier met vlierbloesem, groene peper en steendrukt;

Nevel Blos, sappig rozerood bier met vlierbes en verveine;

Nevel Fors, Amber bier met gefermenteerde eikels;

Nevel Schijn, blond bier met 450! gram pruimen per liter, verse basilicum;

Nevel Rust, blond bier met groene belhop.

"Bieren die niet schreeuwen, maar veel te zeggen hebben”.