Bierlijst
Bierlijst!
Op 20 en 21 mei zijn er weer vele prachtige bieren te proeven. Daarnaast heeft stichting Bier in Zeeland heeft ook dit jaar weer haar best gedaan, zowel in Nederland als in buitenland, om een prachtig assortiment aan bieren te verzamelen. En dat naast al het moois dat de brouwers zelf meenemen! U komt toch ook?
De bierlijst wordt steeds completer! Hieronder is de laatste versie te vinden.
ZEEUWSE BROUWERS:
BAARDAAP BREWING | ![]() |
||
1 | Hoppy Howler | 7.0% |
Passion Fruit IPA |
2 | Mighty Mandrill | 9.0% | Whiskymout Tripel Volmondige tripel met subtiele whiskytonen en lichte bitterheid |
3 | Chubby Chimp | 7,4% | Marshmallow Milk Stout Volle Milk Stout met aroma’s van vanille, chocolade en geroosterde mout |
4 | Hopporilla | 6,5% | Hazy Kveik IPA Hazy Kveik IPA met frisse citrus tonen. Gebrouwen met 4 hopsoorten, waaronder 2 cryo hoppen. De van origine Scandinavische Kveik gist zorgt voor een mooi droog maar ook fruitig bier. Lekker doordrinkbaar en heerlijk verfrissend! |
5 | Malty Macaque | 7,2% | Indian Red Ale Krachtige Red Ale met moutig smaakprofiel en mooie dieprode kleur. Een bier met aroma’s van toffee, biscuit en gebrande mout. Dankzij de toegepaste dryhop heeft de Macaqua een lekker frisse afdronk. |
6 | Baboonsky | 9,0% | Tonka & chocolate pastry stout Volle pastry stout met smaken van tonka en vanille. Een echte pastry die smelt als pure chocolade in je mond. Licht gebrand met een megadikke body en zacht in de afdronk. Een vloeibaar snoepje om van te genieten. |
7 | Sober Baardaap | 0,3% | Non-Alcoholic tarwebier Fris gehopt 0,3% tarwebier met fruitige citrustonen en licht bittere afdronk. De Sober Baardaap heeft een fijne balans in frisheid en moutigheid. Een smaakvol alcoholarm bier waar je van kunt blijven drinken. |
8 | Zeeuwse Zonneschijn | 6,0% | Peppery Lemongrass Wit Een sprankelend Duits witbier met frisse citrustonen. De combinatie van citroengras en peper geven het bier een karaktervolle smaak en fijne doordrinkbaarheid. |
9 | Uitmuntend | 6,5% | Minty Pale Ale Hoppy pale ale met een verrassende twist van muntthee. Kruidig en fris in geur en smaak. Een karaktervolle doordrinker met een licht bittere afdronk. |
BARBIER | |||
1 | Barbier BLND | 4,8% | Blond Blond bier met enige rokerige tonen door de toevoeging van rookmout |
2 | Barbier Irish Stout | 4,5% | Irish Stout Een karakteristieke Irish Stout waar de boventoon gevoerd wordt door |
3 | Barbier Tarwe Tripel | 7,6% | Tripel Troebele tripel door het gebruik van tarwemout met een zoetje uit Kardemom |
4 | Barbier Amber | 8,9% | Amber Traditionele Belgische Amber, zoet, mildbitter en meer dan genoeg alcohol |
5 | Barbier Vlierbes | 5,4% | Fruitbier Een bier met de bitterheid van écht bier en meer dan genoeg alcohol |
Dutch Bargain | |||
1 | Seawise | 4,3% | Witbier Dutch Bargain SeaWise is een Hefeweizen. Een tarwebier vergist met de Duitse Weihenstephan gist. Met, jawel, zeevenkel en duindoorn bes, zodat je onze Zeeuwse duinwind proeft. Met citrus van verveine, 4,3 procent alcohol onmetelijk verfrissend en dorstlessend. |
2 | Imperial Zeeuws Blond | 7,2% | Blond Dutch Bargain Imperial Zeeuws Blond is een ode aan de fruitige Zeeuwse blonde meisjes. Fris als je eerste vakantieliefde, bitter zoals die hartstocht vaak eindigt. Met een alcoholpercentage van 7,2 procent zo toegankelijk dat er altijd een nieuwe komt. Net als in de liefde. |
3 | In Case You Like Paptaart | 10% | Imperial Stout Dutch Bargain In Case You Like Paptaart Pastry Stout is een zwartkleurig biertje afkomstig uit Nederland. Deze variant is gebaseerd op een gebakje uit het plaatje Groede en beschikt over een kern van vanille. En dat is zeer zeker goed op te merken in deze stout. Net een vloeibaar gebakje met een dikke, romige kern van vanille. Uitgebreide tonen van chocolade en koffie bloeien langzaam hieruit op. |
4 | Hazy fm | 6,5% | NEIPA Radio Pannekoek meets Dutch Bargain @ Hazy FM. Een frequentie met aroma’s van tropisch fruit, mango, perzik en frisse citrus, gebundeld in een juicy NEIPA van 6,5%. Kenmerkend voor de diversiteit die een radiostation te bieden heeft en bovenal heerlijk bij een pannekoekske. Tune in! |
BIERBROUWERIJ DE KIP | ![]() |
||
1 | Kiplekker | 6,5% | Blond In eerste instantie bitter, maar daarna komt de kruidige smaak te voorschijn om vervolgens een heerlijke citrussmaak in de afdronk na te laten |
2 | Krielkip | 3,9% | Zit tussen pils en witbier in Slechts 3,9% alcohol, maar toch heerlijk vol van smaak. Met duidelijke fruittonen |
3 | Scharrelkip | 5,7% | Amber Amberkleurig bier met duidelijke tonen van karamel |
4 | Kippenvel | 8,7% | Winterbier Gerijpt op zwarte bessen, prachtige complexe smaak en een verrassend frisse, beetje zure, afdronk |
5 | Haantje de Voorste | 8.0% | Tripel Amberkleurige tripel met een mooie, ietwat zoete, smaak |
6 | Heilig Haantje | 8.0% | Dubbel Traditionele dubbel, niet te zoet, maar wel met een lekkere moutsmaak |
7 | Kippenstein | 8,5% | Tripel A-typische tripel met een droge, hoppige smaak |
8 | Cocokip | 8,5% | Porter Duidelijke tonen van koffie en chocolade. In de afdronk een subtiel |
9 | Stresskip | 11.0% | Blonde Stout Een stout hoort zwart te zijn, maar deze is blond. Vandaar de stress. Tonen van koffie, vanille en cacao |
BROUWERIJ KEES | ![]() |
||
1 | Hazy Sunrise | 7,1% | New England IPA - Getting Juicy with it! Laat je zintuigen prikkelen en geniet van de tropische geuren die je tegemoet komen bij het uitschenken van dit prachtige bier. Kees Hazy Sunrise heeft een mooie wazige kleur, een romige body en een zachtbittere afdronk. Alles wat je mag verwachten van een New England style IPA. |
2 | Mosaic Hop | 5,5% | Begium IPA - Een Hop-explosie in een blik! Dit bier is fris en lichtblond van kleur, met de karakteristieke smaken en aroma’s van Mosaïc™-hop uit de VS. Denk hierbij aan citrusvruchten en tropisch fruit. |
3 | It's a Blond | 5,9% | Blond Bier - Same but different! Dit bier kenmerkt zich door vertrouwde smaken, dit vooral dankzij het gebruik van Belgisch gist, zoals een traditioneel blond bier. Door het gebruik van Citra- en Summit-hop heeft dit bier verfrissende aroma’s, in combinatie met een soepele afdronk. Niet moutig zoet, maar fris kruidig. |
4 | Export Porter 1750 | 10,5% | Export Porter - Black and sticky to the bone! Export Porter 1750 is geïnspireerd op een historisch recept uit de 18e eeuw. Een intens bier, dat door het gebruik van donkere roasted mout bijna zwart van kleur is. Het bier heeft een volle body, met koffie-achtige aroma’s en hints van karamel. |
5 | Keybord Warrior | 7,0% | West Coast IPA Fors gehopt met amarillo, talus en simcoehop, bloemig, vol citrus- en fruitaroma’s en een bijzonder bittere afdronk |
6 | Quad IPA | 12,8% | Quadruple IPA Zwaar bier, vol aroma’s en smaak, vooral tropische vruchten en citrusvrucht |
BROUWERIJ LA FONTAINE | ![]() |
||
1 | Belle & Elegante | 6,5% | Blond Frisse en volle smaak met een vleugje zuiderse vruchten |
2 | Belle & Blanche | 6,0% | Belgisch Witbier Klassiek Belgisch tarwebier gebrouwen met kruiden als koriander en curaçao |
3 | Belle & Forte | 7,5% | Amber Zoetige, kruidige complexiteit die overgaat in een frisse fruitige bittere afdronk |
BROUWERIJ RODANUM | ![]() |
||
1 | Saison Jane 5.5 | 5,5% | Saison Een fris saisonbier, bier met een wat lager alcoholpercentage |
2 | IPA Aquilla | 7.0% | IPA Aromatische hopsoorten en toepassing van dry-hopping, fris en fruitig in de neus en bitter in de afdronk |
3 | Tripel Jules | 8.0% | Tripel Fruitig, goed gehopt met toetsen van banaan en citrus, licht bittere nasmaak |
4 | Quadrupel Centurio | 9,4% | Quadrupel Toegankelijke geur met tonen van karamel en vanille. Aangenaam zoet met lichte bitterheid |
STADSBROUWERIJ MIDDELBURG | ![]() |
||
1 | Hosternokke Oemoemenoe | 5,0% | Red Ale Red Ale, zoals Red Ale moet zijn |
2 | Hosternokke Blie mee de Bie | 9,6% | Honing Tripel Tripel met donkere bloemenhoning |
3 | Hosternokke Werom nie | 9,7% | Infused Stout Met schelvispekel en zwarte bes |
4 | Hosternokke Middelburgs Import | 6.0% | Dortmunder Duits type pils, export Dortmunder. Recept van Thomas Pillen en Noël van den Boogaard, winnaars van de amateurbierbrouwwedstrijd Bockeriejerfestival 2021 |
5 | Hosternokke Madame Babette | 7.0% | Zwaar Blond Moutig bier met een aangename volle afdronk |
6 | Hosternokke Cuvée | 8,8% | Imperial Wit Belgisch wit, tarwebier als tripel gebrouwen |
7 | Hosternokke Special | 7.0% | Dubbel Moutig, karamellig, niet zoet |
Brouwerij Vermeersen | ![]() |
||
1 | Vermeersen Blond | 6,5% | Blond Een mooi klassiek blond bier met een gistrijk bouquet |
2 | Vermeersen XXX Tripel | 8.0% | Tripel Dit bier is een licht goud gekleurd, hoge gistingsbier met een alcohol gehalte van 8 procent. |
3 | Illabefactus Autopous | 8.0% | Tarwe Tripel Illabefactus Autopous is een Tarwe Tripel met een alcohol gehalte van 8 volume procenten. |
4 | In de Gloria | 8,0% | Zwaar Blond Zwaar blond bier met krachtige IPA-achtige aromahoppen en romige witte schuimkraag. |
5 | Lazurus Chocolate | 6,5% | Dubbel Lazarus is een dubbel Vlaams Ale type met een alcoholpercentage van 6,5. Vanille en honing worden als ingredienten gebruikt om het bier een licht zoete smaak te geven. |
6 | Ohm My Kombuscha | 0.0% | Kombucha Kombucha is een smaakvolle, alcoholvrije trendy drank met een eeuwenoude oorsprong. Alcoholvrij, maar niet kinderlijk. Eeuwenoud, maar niet belegen. |
ZWIERGITAARBROUW | ![]() |
||
1 | Westerschelde | 9.0% | Donkere Tripel Geboren in Westvleteren met een soepele body en zacht op de tong. Toetsen van toffee en karamel en een kruidige nasmaak. Ingrediënten: Water, gerst, hop, gist, Zeeuwse keukenstroop en zelf geplukte zeewier. |
WALCHERS BIERGILDE | ![]() |
||
1 | Irish Red Ale (primeur) | 5,4% | Klasse A. Blond onder de 6% |
2 | Zomertijd | 5,6% | Klasse A. Blond onder de 6% |
3 | Scotch Ale | 6,5% | Klasse D. Donker boven de 6% |
4 | Walchers Blondje | 6,5% | Klasse C. Blond boven de 6% |
5 | Restanten uit de kelder | 5-6% | Klasse A. Blond en donker onder de 6% |
6 | Restanten uit de kelder | 5-8% | Klasse C. en D. Blond en donker boven de 6% |
STICHTING BIER IN ZEELAND | |||
FRANKRIJK | |||
1 | Saint Wandrille | 6,5% | Bier d’Abbaye amber, caramel, hoppig, gekruid |
2 | Saint Wandrille | 5,5% | Sicera Humulone blond, droog, gekruid, sterk gehopt |
3 | Saint Wandrille | 7,0% | Scotti Generis droge sterke haverstout, hoppig en exclusief |
4 | L’Odon / Wandrille | 7,5% | Brassin Collaboratif gesuikerde amber, kruidig als alle Wandrilles |
5 | Brasserie du Cateau | Vivat Bio Diverse Soort, op aanvraag |
|
6 | Charmois | 5,6% | Bière de Mars extra gemout Maarts bier, met Orval gist |
7 | Signy l’Abbaye | 6,5% | Bio Blonde Type pale-ale |
ENGELAND | |||
1 | Tynth Meadow | 7,4% | Dubbel Trappist, stevig, donker, chocola, drop |
ITALIË | |||
1 | Birra Nursia | 10,0% | Extra donkere quadrupel, volmondig, zoet |
2 | Tre Fontane | 6,7% | Scara Coeli blond, sinaasappelschil, kruidig gehopt |
DUITSLAND | |||
1 | Fluiter | 8,0% | Bedacht door het Duitse trappistenklooster |
2 | Steinfelder Klosterbier | 5,5% | ongefilterd donker bier van lage gisting |
BELGIË | |||
1 | Cambre | 4,9% | IPA Klassieke IPA, fris gehopt en vol, van Het Anker |
2 | Cambre | 6,5% | Blond Traditionele blond, neutraal van smaak |
3 | Rochefort | 8,1% | Tripel Extra Tripel, fris citrus karakter, zoutige ondertoon? |
4 | Westmalle | 4,8% | Extra Enkel, blond refterbier, zacht, licht fruitig |
5 | Westvleteren | 8,0% | 8 (Prior) Dubbel, roodbruin, kruidig |
6 | Westvleteren | 10,5% | 12 (ABT) Quadrupel, zwaar, vurig, donker, hoppig |
7 | Orval | 6,5% | Orval Kruidige amber, diverse jaargangen, vergelijk! |
8 | Diversen | Diverse bijzondere Belgische speciaalbieren uit de ‘overloop’, op aanvraag | |
ZEELAND | |||
1 | Bouwlust | 8.0% | Cliché Thoolse Tripel Tripel van Leen van Dijke uut Flipland |
2 | BIZ / Vermeersen | 7.0% | Hopbloem Primeur Middelburgse IPA. Een fris gehopt blond bier naar oud Middelburgsch recept |
Nederland | |||
NEVEL | |||
1 | Nevel Bast | Bier met berkenbast, sparrentakken, grove den en sleedoorn met bloesem. Mossig, bossig en houtig. | |
2 | Nevel Dauw | Blond bier met vlierbloesem, groene peper en steenfruit, gemengd uit 3 jaargangen | |
3 | Nevel Blos | Sappig roze-rood bier met vlierbes en verveine | |
4 | Nevel Fors | Amber bier met gefermenteerde eikels, langgerijpt met toetsen van vanille | |
5 | Nevel Schijn | Blond bier met 450 gram (!) pruimen per liter, verse basilicum | |
6 | Nevel Rust | Blond bier met Groene Belhop, wijnachtig met aroma van mandarijn en meloen, frisse watermunt | |
Wij hebben iets HEEL BIJZONDERS op het Abdijbierfestival! Heel Oud en Zuur bier!
Het klinkt misschien vreemd. Maar het is een smaaksensatie die werkelijk uniek is. De één vind het fantastisch, de ander moet er echt aan wennen. Kom ontdekken wat jij er van vind op het 7e Middelburgse Abdij Bier Festival op 20 en 21 mei 2022 op het Abdijplein. Stichting Bier in Zeeland, organisator van het festival, beschikt over een bijzondere collectie oude lambiekbieren, die tijdens het evenement in beperkte oplage kunnen worden geproefd.
Onder Lambiek verstaan we op natuurlijke wijze in houten vaten vergist bier, de zogenaamde ‘spontane gisting’. In België raakte dit type bier vanaf begin 1800 in zwang, toen men de hygiëne in brouwerijen beter onder de knie kreeg. Lambiek was onder het ‘vlies’ in het vat lang houdbaar en relatief sterk van alcohol. Er zat naast gerstemout veel tarwe/tarwemout in, een kostbare zaak. Er werd geen verse hop gebruikt, maar ‘overjaarse’, die geen bitterheid geeft maar wel conserverende eigenschappen heeft. Er werd geen gist toegevoegd, die kwam uit de omgeving via de lucht in het brouwsel en ook in de houten tonnen zat een eigen gist- en bacteriecultuur.
Men ontdekte dat het ‘versnijden’ (mengen) van verschillende lambieken zorgde voor een nagisting van resterende suikers en bottelde daarom het bier. Het bier ging dan schuimen en bruisen, wat voor die tijd tot dan toe onbekend was. Wat een sensatie! Zo ontstonden de Geuze Lambiek en verschillende fruitvarianten, zoals de Kriek Lambiek.
Lambiek werd enorm populair bij onze zuiderburen en er traden ook veel versnijders toe tot de markt, die Lambieken op bestelling lieten brouwen en dan zelf in eigen tonnen lieten afrijpen. Nog steeds bestaan er zulke versnijders (bijvoorbeeld De Cam, Tilquin, Hanssen en Drie Fonteinen).
Door de opkomst van de pils nam de populariteit af en geleidelijk gingen grote lambiekproducenten de smaak verzoeten, met suikers en fruitsiropen. Bijna alle lambiekbrouwers gingen naar de knoppen. Heldhaftige lambiekbrouwers als Jean Pierre van Roy (Cantillon), Henri van der Velden (Oud Beersel), Frank Boon (Boon) en Girardin hielden de smaken toch puur, zonder compromissen! Lindemans, Timmermans, Mort Subite en De Troch volgden deels. Gelukkig keerde het tij en de lambiekbrouwers zijn inmiddels weer immens populair. Hun brouwerijen zijn mooi, ambachtelijk; hun bieren zijn verrassend en mooi te combineren met eten. Liefhebbers van over de hele wereld komen proeven en ‘beleven’. Nieuwe brouwers zijn erbij gekomen (Lambiekfabriek, De Herberg) en er volgen er nog. Ook buiten het Pajottenland en zelfs buiten België wordt inmiddels weer veel lambiek of zurig bier gemaakt. In Nederland zijn er inmiddels ook diverse te vinden. Maar de prijzen overtreffen inmiddels met gemak de prijs van veel wijn.
Alleen de echte volgens de regels gemaakte Lambieken mogen het predikaat ‘Oude’ dragen. Dus staat er ‘oude geuze’ of ‘oude kriek’ op uw fles, dan is dat het echte, ongezoete, natuurlijk vergiste en op hout gerijpt bier!
Bier in Zeeland heeft nu iets speciaals voor de liefhebbers van Lambiek en Geuze:
Extra oude Oude Geuze en Oude kriek! Bieren van 30-40 en zelfs tot 70 (!) jaar oud. Het streepje staat niet voor niets onder ‘extra oude’….
Het kan zijn dat bier van dergelijke ouderdom ‘plat’ geworden is, dus weinig of geen koolzuur meer heeft. Maar de specifieke voor lambiek zo kenmerkende zurige, houtige smaak, als product van de natuurlijke vergisting en de grote hoeveelheid tarwe in het bier, is onmiskenbaar aanwezig.
Een sensatie voor liefhebbers en een niet terugkerend fenomeen:
ONCE IN A LIFETIME, in goed Vlaams!
Geuze De Koninck, Dworp
Geuze Mort Subite, Kobbegem
Kriek Van der Velden, Oud Beersel
Kriek Moriau, Sint Pieters-Leeuw
Geuze Goossens, Dilbeek / Sint Gertrudis Pede
Le Cambre


Deze Benedictijner Abdij is gelegen aan de Seine tussen Rouen en Le Havre, in een beschermd landschap. De oorsprong ligt in het jaar 649. Wandrille was een notabele met banden met de Carolingische koningen. Hij werd de eerste abt. De abdij groeide uit tot een bestuurlijk en wetenschappelijk centrum. De huidige orde resideert sinds 1894 in de abdij. De gebedsruimte is in een in 1969 herstelde schuur uit de 13e eeuw.
De monniken beheren de landerijen en het vee. Daarnaast winnen zij hun eigen honing. Gecombineerd met verschillende mouten en Franse hopsoorten, maken de monniken zelf enkele unieke bieren, waarvan er dit keer vier te koop zijn op ons festival.
Het bier is alleen in de eigen kloosterwinkel en bij enkele lokale artisanale bedrijven te verkrijgen, alsook na bepaalde kerkdiensten in de omgeving. Daarnaast is het binnen Frankrijk online te bestellen.
Renny van Bier in Zeeland is (weer) op excursie gegaan en heeft 50 flessen van deze kostbare maar unieke bieren aangekocht. De paters waren weer heel blij. Exclusief in Les Pays-Bas te krijgen in de stand van BiZ. Stevig gehopt, kruidig en volmondig, van Franse makelij.
Nevel
Dit jaar zijn onder andere de wilde bieren van Nevel verkrijgbaar in de BiZ-stand (https://nevel.org). Wild, omdat de gebruikte gisten allemaal in het wild worden gevangen. Voor een deel worden deze door de brouwers geoogst uit druiven van Lent en voor een deel zijn het gisten die uit andere natuurlijke bronnen komen. Maar, wild bier draait volgens Nevel om meer dan gist alleen. De brouwers bewegen mee met de natuur. De ingrediënten, als vlierbloesem en kersen, worden gehaald uit de natuur rondom Nijmegen. Kruiden en boombast komen uit een naburig voedselbos. Fruit, groente en kruiden die men niet zelf plukt, worden gehaald bij ecologische telers in de buurt.
De volgende bieren zijn in de stand verkrijgbaar:
Nevel Bast, bier met berkenbast, grove den en sleedoorn met bloesem;
Nevel Dauw, blond bier met vlierbloesem, groene peper en steendrukt;
Nevel Blos, sappig rozerood bier met vlierbes en verveine;
Nevel Fors, Amber bier met gefermenteerde eikels;
Nevel Schijn, blond bier met 450! gram pruimen per liter, verse basilicum;
Nevel Rust, blond bier met groene belhop.
"Bieren die niet schreeuwen, maar veel te zeggen hebben”.