Bands, Primeurs en Bierquiz

Geniet van muziek tijdens het drinken van een biertje!

Op het kleine abdijplein zullen beide festivaldagen een tiental bands het podium betreden. Tussendoor presenteren brouwerijen hun primeurs, bieren die nog nooit eerder gedronken zijn. En natuurlijk zal ook dit jaar het Eerste Zeeuwse Biergenotschaplied (kortweg het Zeeuws Bierlied) ten gehore worden gebracht. Live op het podium, maar ook vanaf de Lange Jan! De week voorafgaand aan het festival laat beiaardier Janno den Engelsman op ieder heel uur de melodie van dit lied over Middelburg klinken. 

En test uw bierkennis bij de Bierquiz (volgens het petje op petje af principe), waaraan culinair journaliste Puck Kerkhoven haar medewerking zal verlenen. Doet allen mee!

 

Bands

We zijn trots dat ze komen:

ANSCD Band, Borgers Booming Business, Eddy Telepary & Friends Electric, Havershaw-Flynn, Karel en de Boswachters, Songbird, The Blues Sensation, The Sunshine Cleaners, Tricycle en Tulsa Time.

Het speelschema is te vinden bij het Programma.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving kan Anne niet komen zingen op het Abdijbierfestival. In haar plaats treedt nu Eddy Telepary & Friends Elektric op.

 

ANSCD Band

De ANSCD Band (And Now Something Completely Different) is een formatie bestaande uit 7 personen. De band is ontstaan na een optreden tijdens Songs from the Heart in de Spot. De naam is voortgekomen uit een werktitel: tijdens het eerste optreden moesten de muzikanten die uit verschillende genres kwamen, namelijk Blues, Jazz en Pop, allemaal "something completely different" gaan spelen. 

De formatie bestaat uit: Tamara de Kraker - zang, Jacco Telussa - zang, Theo Sohier - drum en zang, Jonky Manuhuwa - gitaar en zang, Leslie Gillet - bas en zang, Elian Minnaert - sax en Renny Minnaert - gitaar en zang.

 

Borgers Booming Business

Swinging vintage Soul & More late night Funky Stuff. Lekkere soulvolle zang, prachtige backing vocals, heerlijke ritmesectie en pianopartijen én een partijtje blazers van heb ik jou daar! Met de hele bende gaan ze er een feestje van maken! Met een bonte verzameling muzikanten:

Zang: Ingrid Borger, Bas: Bert Hoogerheijde, Gitaar: Guido Wal, Drums: Rob van Akkeren, Toetsen: Willem van Luijk, Backingvocal: Joyce Swart, Backing vocal: Jolanda de Visser, Trompet: Karel Haaze, Trombone: Theo van den Elshout, Saxofoon: Jan de Nood.

 

Eddy Telapary & Friends Elektric band

Wat wij spelen, hoofdzakelijk eigen werk, instrumentale lekkere funky jazzrock met soms de neiging naar blues of rock, een enkele cover om lekker over te jammen, that’s it.

Dat doe ik samen met,Vanni Patty - basgitaar;Henk Tahitu  - percussion en drums; Andre Siegers - slaggitaar

 

Havershaw-Flynn

Havershaw-Flynn draait al sinds 1998 mee. Ooit punkrock vanuit IJzendijke Zeeuws-Vlaanderen, inmiddels ook regelmatig akoestisch en meer folky vanuit Middelburg. Geen wonder aangezien frontman Maarten Termont jarenlang optrad als singer-songwriter en als bandlid van de befaamde Vlissingse band The Old Firm het podium betrad. Toch waakt Havershaw-Flynn over z'n eigen alternatieve geluid afgewisseld met verassende covers.

Laat dit kwartet nou ook nog van een biertje houden... 

 

Karel en de Boswachters

Het is nu al weer al gauw een jaar of 5 geleden - wat vliegt die tijd toch als het gezellig is - terwijl het zeker ook overal even erg is, zoals een der laatste liederen van KedBw klinkt, een nummer dat zeker ook te horen zal zijn op het eerste lustrum van het MABF, maar goed 5 jaar geleden kwam KedBw uit het bos om de hoogstaande poëzie enigszins een toontje lager te doen zingen, terwijl de band bestaat uit twee voormalige stadsdichters van Middelburg en zelfs een ex-Hagenees en een drummer uit Goes, geboren om des werelds smartelijk leed te bezingen, dan houden we het niet droog meer, dan zal er bier vloeien! Het is nu nog even wachten op de eerste langspeelplaat, wellicht dit jaar nog!

 

Songbird

Songbird is Joyce van Bavel (zang), Walter Calbo (piano en gitaar) en David Egter van Wissekerke (viool, gitaar en mandoline). Songbird laat zich niet in een hokje duwen. Gewoon mooie liedjes uit diverse genres. Een aantal Nederlands-  en Franstalige songs completeren het Engelstalige repertoire. 


 

The Blues Sensation

The Blues-Sensation is het virtuoze gitaarwerk van 'Mr Fire' Jeroen Brand dat wordt voortgestuwd door de bluesy Groove van bassist Jeroen Portier en het steady drumwerk van Hans Walrave. De band staat garant voor fantastische live optredens, van blues tot Blues rock, van Chicago tot Den Haag, van Amsterdam tot Middelburg!!!. 

 

 

The Sunshine Cleaners

De naam van dit trio is geïnspireerd op de film "Sunshine Cleaning". Daarin beginnen twee zussen een gelijknamig schoonmaakbedrijfje dat is gespecialiseerd in het opruimen van plaatsen delict en andere onheilsplekken. Sunshine Cleaners doen in wezen hetzelfde, maar dan op muzikaal gebied. Hun repertoire bestaat uit murder ballads, crime songs en verhalende liedjes over soldaten die niet terugkeren van het front, onbeantwoorde liefde, eenzaamheid, dromen die nooit uitkomen en andere droefenis. Veel inspiratie wordt gehaald uit het werk van singer songwriters die het aandurven om in hun songs ook hun donkere kant te tonen. 

Foto: Martijn Fincke Fotografie

 

Tricycle

Tricycle is een singer-songwriting band uit Middelburg. Het ensemble is een uit de hand gelopen projectje van de muziekschool, één nummer werden er al gauw meer. Al ruim twee jaar maken de vier jongeren samen muziek en treden ze op op festivals als EEF en Klomppop en door heel Zeeland in café’s, winkels en poppodia. Januari 2019 kwam hun grote droom uit: een optreden in poptempel Paradiso. En nu op weg naar meer! 

Tricycle bestaat uit zangeres en gitarist Noëlle Sallent (16), gitarist Vera van der Heijden (16), gitarist Eva Mallekoote (17) en last but not least Robbert van Deemter, de percussionist (18). 

 

Tulsa Time

Deze enthousiaste 7-koppige band speelt over het algemeen niet de meest voor de hand liggende, toch zeer herkenbare covers van onder andere The Beatles, Bob Dylan, Robert Johnson, Rory Gallagher, Eric Clapton en nog vele andere helden uit de muziekgeschiedenis. De band kwam voor het eerst samen tijdens Songs from The Heart in de Spot in 2014 met Bob Dylan's Emotionally Yours. Deze songs brengen zij nog altijd graag ten gehore. Door hun kleurrijke bezetting, uiteenliggende muzieksmaken en mooie meerstemmigheid geven zij aan hun repertoire een geheel eigen draai. En nemen ze u mee door de diepe dalen van de blues, over de weidse vlakten van country en amerikana om te dansen met de soul....

Tulsa Time:  Stefan Neels en JP van de Kimmenade op gitaar, Theo Manuhutu basgitaar, Ruben Mol drums en zang Tamara de Kraker, Jolanda de Visser en Jacqueline Heijmans.

 

Het EZBG lied

Beide festivaldagen zal na afloop van de Bierquiz het Eerste Zeeuwse Bier Genotschapslied door Maurits Portier en Renny Minnaert ten gehore worden gebracht. Beiaardier Janno den Engelsman laat een week voorafgaand aan het festival elk uur de melodie van dit lied vanaf het carillon van de Lange Jan over Middelburg klinken. 

 

Tekst EZBG lied

Het bier en haar cultuur daar staan wij dag en nacht voor klaar          

Tot in de vroege uurtjes maken wij een trouw gebaar 

We proosten en we pleiten met de pul vast in de hand

En brengen thans een ode aan het natte Zeeuwse land

We zijn een club van heren en met opgeheven hoofd

Aanbidden wij in ere waar de brouwer in gelooft

De hop en gerst veredeld tot een zegen naar ons hart

Beg’leidt ons in de passie die ons nimmer heeft verstard

Het Eerste Zeeuwse Biergenotschap staat altijd vooraan

Al waar het bier geschonken wordt daar zal men ons zien staan

En als we samen zijn bedienen wij ons van de(deze)leus

Ik worstel en kom boven met het bier onder de neus

 

Tekst: Eerste Zeeuwse Bier Genotschap

Muziek: Renny Minnaert.

Maurits Portier en Renny Minnaert