Bands en Rad van Bierfortuyn

Geniet van muziek tijdens het drinken van een biertje!

Geen festival zonder muziek en vertier! Een aantal regionale bands zal met hun muziek tijdens de proeverijen voor een gezellige ambiance zorgen. En we draaien aan het Rad van Bierfortuyn. Elke bezoeker maakt met het nummer op zijn of haar polsbandje kans op leuke prijzen! 

 

Programma:

 

Vrijdag 17:30 Officiële opening door gedeputeerde Dick van der Velde, wethouder Eduard Smit en bestuur stichting Bier in Zeeland.

Vrijdagmiddag 20 mei: Windbroke

Neem vier muzikale Zeeuwse mannen-van-een-zekere-leeftijd, een grote dosis liefde voor authentieke Keltische muziek, een flinke bak humor en relativerend vermogen, en je krijgt de Zeeuwse folkband Windbroke! Hoe verschillend het pluimage van de heren ook mag zijn, de afzonderlijke ontdekking van het Keltische genre in de folkmuziek bracht hen jaren geleden samen. Windbroke en zijn voorlopers hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1995. De huidige bezetting ontstond in 2013. Sindsdien timmeren de mannen uit Vlissingen en omstreken behoorlijk aan de weg en is hun agenda gevuld met optredens, projecten en toertjes. 

De muziek
De kenmerkende luister-folk die windbroke speelt is afkomstig uit streken die ooit zijn beïnvloed door Keltische culturen zoals dat niet alleen in Ierland en Schotland, maar ook in Frankrijk, Spanje en zelfs Portugal het geval is. Dit levert een sterk afwisselend programma op van liederen en instrumentale nummers die tranen trekkend melancholiek zijn, tot vrolijk, ritmisch of opzwepend. Hierin bewandelt de band niet de gebaande paden maar kiest voor minder bekende muziek uit de rijke Keltische traditie. Hoewel de muziek niet valt onder de noemer "feestmuziek" zal door de afwisseling tussen melancholische zangnummers en vrolijke tunes, up-tempo traditionals, dromerige slow-airs en onverwachte humoristische of wetenswaardige vertellingen een optreden van deze heren niet snel vervelen.

Bandnaam
De band is vernoemd naar het gelijknamige nummer van Mike McGoldrick die dit geschreven schijnt te hebben voor zijn vader die bij het fluitspelen regelmatig buiten adem raakte. “Windbroke” betekent dan ook zoveel als "buiten adem" of “zonder adem”.  We hebben dit zelf vrij vertaald naar "ademloos". De band is er dan ook op uit om met zijn muziek het publiek regelmatig ademloos te doen luisteren. Of deze muziek dit effect ook op u heeft  zult u merken bij een bezoek aan een van onze optredens. We zien er naar uit daar kennis te maken!

 

Vrijdagavond 20 mei: The Hoodies

“Wat begon als de liefde voor een comfortabel kledingstuk, werd uiteindelijk de naam voor deze driekoppige Zeeuwse band. Scheurende gitaren, funky baslijnen en af een toe een fijne ballade om even bij te komen van al het muzikale geweld. Met Mario als aanvoerder en Job en Marco in de basis spelen ze menig podium plat. Deze formatie pas bij elke gelegenheid, net als dat comfortabele vestje. Bijzijn is meemaken, komt dat zien: The Hoodies!” 

 

Zaterdagmiddag 21 mei: Golden Hours

Liedjes om de dag op te fleuren en de avonden te kleuren.
Golden Hours brengt soulvol poppy repertoire met een jazzy feel.
Om bij weg te dromen, te dansen en bovenal om van te genieten. 
Ze maken hun eigen versie van prachtige songs.
O.a. Burt Bacharach, Aretha Franklin, Sting en Randy Crawford zijn inspiratiebronnen.

Bezetting:
Guido Wal - gitaar
Peter Jongepier - gitaar
Ingrid Borger - vocals

 

Zaterdagavond 21 mei: ANSCD Band

Deze formatie bestaat uit 7 personen en is ontstaan na een optreden tijdens Songs from the Heart in “de Spot”. De naam is voortgekomen uit een werktitel: tijdens het eerste optreden moesten de muzikanten die uit verschillende genres kwamen, namelijk Blues, Jazz en Pop, allemaal "something completely different" gaan spelen.
 
Ondertussen heeft de band al vele optredens achter de rug zoals o.a. * Woodstock Middelburg * Middelburgse Abdij Bier Festival * Oldtimer dag Middelburg * IJsbaan Middelburg * Voormalig Jazz-cafe Desafinado in Middelburg * Dorpshuis Biggekerke enz.
 
Line-up: Tamara de Kraker – zang, Jacco Telussa – zang, Theo Sohier - drums en zang, Jonky Manuhuwa - gitaar en zang, Leslie Gillet - bas en zang, Elian Minnaert – sax, Renny Minnaert - gitaar en zang.
Geluid wordt verzorgd door Kees Reinhoud.

De nummers zijn o.a. covers uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. Een kleine greep uit het repertoire: “Me and Bobby McGee”, “Have You Ever Seen the Rain” en “Black Magic Woman” enz enz. In deze link treft u een een impressie aan van het optreden tijdens het Middelburgse Abdij Bier Festival. https://youtu.be/M6vJZ9CNCUg
 
 
 

Eerste Zeeuwse Bierlied

 

Tekst:

Het bier en haar cultuur daar staan wij dag en nacht voor klaar          

Tot in de vroege uurtjes maken wij een trouw gebaar 

We proosten en we pleiten met de pul vast in de hand

En brengen thans een ode aan het natte Zeeuwse land

We zijn een club van heren en met opgeheven hoofd

Aanbidden wij in ere waar de brouwer in gelooft

De hop en gerst veredeld tot een zegen naar ons hart

Beg’leidt ons in de passie die ons nimmer heeft verstard

Het Eerste Zeeuwse Biergenotschap staat altijd vooraan

Al waar het bier geschonken wordt daar zal men ons zien staan

En als we samen zijn bedienen wij ons van de(deze)leus

Ik worstel en kom boven met het bier onder de neus

 

Tekst: Eerste Zeeuwse Bier Genotschap

Muziek: Renny Minnaert.

Maurits Portier en Renny Minnaert