Hopbloem Primeur / Korenbloem Primeur

De Hopbloem Primeur : een tripelachtig blond bier, met 6,5-7% alcohol en bijzondere hoparoma's die de neus en de tong strelen.
 

Rond 1989 werd de oorspronkelijke versie van de Hopbloem Primeur gelanceerd door de Middelburger Jan Montenarie, die tussen 1990 en 1993 brouwerij ‘De Hopbloem’ runde, op dat moment de enige brouwerij op Walcheren. Met name het toepassen van dryhopping was een bijzonder element bij het bier.  Volgens het Nederlandse Bierboek (1991) was de Primeur  “een daverende verrassing”. Jan Montenarie introduceerde met dit bier een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd. Terugkijkend zou je het als de eerste 'IPA' van Nederland kunnen zien. 

Speciaal voor de presentatie van het door stichting Bier in Zeeland en het Zeeuws Archief uitgebrachte boek Hop en Gerst Veredeld van Eric Hageman en Toon Franken, werd in 2011 door Jan Montenarie in de ketels van een brouwerij in Groede zijn Hopbloem Primeur herbrouwd. Hop en gerst werden wederom veredeld. 

Jan Montenarie schonk zijn recept voor de toekomst aan stichting Bier in Zeeland. Sindsdien bleef het idee hetzelfde, maar werd de hopcombinatie wel aangepast aan voorkeuren van de stichting. De combinatie van Saaz, Mandarin Bavaria en Amarillo hop geeft fruitig-bittere aroma's en maakt het bier verrassend van smaak, licht exotisch en doordrinkbaar. 

Brouwerij Vermeersen in Hulst maakt het bier nu in opdracht van de stichting. Het  bier is billijk geprijsd.

De Korenbloem Primeur : anno 2024 wordt de Hopbloem Primeur ook in een moutiger variant gemaakt, namelijk van 4 soorten koren. De hopgift in het bier behoudt zijn karakter, maar er wordt met extra mout gewerkt in een combinatie van gerst, tarwe, rogge en haver. De Korenbloem Primeur zal worden gelanceerd op 10 mei 2024 bij gelegenheid van het Middelburgse Abdij BierFestival.

Kijk op https://zeeland-catering.com/ voor alle locaties waar dit unieke bier te bestellen en/of te drinken is. 

Het Bier is te verkrijgen op de volgende adressen:

 

Naam Adres 

 

 

De Spot https://despotmiddelburg.nl/
Het Pakhuyshttps://hetpackhuys.nl/
Restaurant Steaker https://www.steaker.nl/
Floor foods https://floormiddelburg.nl/
Le Penseur https://cafelepenseur.nl/
Boutiquehotel The Roosevelt https://www.hoteltheroosevelt.com/nl/
Reynaert en Co https://reynaertenco.nl/#home
Jells http://www.jellslunchcafe.nl/
De Houttuinenhttps://www.dehouttuinen.nl/
  
  
  

 

Foto onder: Afbeelding Flyer Hopbloem Primeur