Stichting Bier in Zeeland

De stichting Bier In Zeeland (BIZ.. voor insiders!) heeft als doel ‘de biercultuur’ in Zeeland te bevorderen. De stichting werd enige jaren geleden in het leven geroepen om het boek 'Hop en gerst veredeld' van de auteurs Eric Hageman en Toon Franken uit te geven. Dit fraaie boek beschrijft het bierverleden van Middelburg en omstreken vanaf het jaar 1700. De stichting organiseert ook kleinschalige bierproeverijen, waarbij culinaire gerechtjes met bijpassende bieren worden gecombineerd maar waar vooral ook het verhaal achter het bier wordt verteld. BIZ werkt ook samen met de Eerste Zeeuwse Bier Collectie, een stichting die oude Zeeuwse bierattributen beheert en tentoonstelt.

Sinds 2015 organiseert BIZ ook het Middelburgs Abdij Bier Festival. De plaats daarvoor is uiteraard de historische Onze-Lieve-Vrouwe abdij van Middelburg, een klooster dat al in de twaalfde eeuw ontstond. De zogenoemde Witheren, Norbertijner monniken, brouwden daar toen al bier. Het festival anno 2016 zet op 12 en 13 mei met een grote groep vrijwilligers de abdijdeuren open om de bezoekers kennis te laten maken met allerlei klooster- en abdijbier (waaronder alle trappistenbieren) uit verschillende landen. Maar bovenal is het festival de plek waar alle Zeeuwse brouwerijen hun nieuwste biersmaken presenteren aan het Zeeuwse publiek en waar een amateurbiergilde laat zien hoe in de abdij weer gebrouwd wordt.

BIZ hoopt in de nabije toekomst leuke activiteiten te blijven ontwikkelen en is blij met uw belangstelling en mogelijke deelname !   

 

Hop en gerst veredeld!

Een exemplaar van het boek "Hop en Gerst Veredeld" bestellen kan tegen een prijs van € 24,95. Neem hiervoor contact op met voorzitter Willem van Voorst Vader via voorzitter@abdijbierfestival.nl

Het Register van het boek Hop en Gerst Veredeld is nu ook online raad te plegen. Klik op deze link 'register' en u kunt het downloaden als pdf bestand.

 

Stichting Bier in Zeeland?

Willem van Voorst Vader  - Voorzitter
Jacco de Wee - Secretaris
Thomas Pillen - Penningmeester
Anneke Meijering - PR
Maurits Portier - Algemeen lid