Lezingen

Vrijdag 12 mei 17:00 uur - officiële opening door Karel Leeftink

Vrijdag 12 mei om 17.00 uur zal het abdijbierfestival officieel geopend worden door Karel Leeftink, de stadsdichter van Middelburg. Tijdens deze opening zal hij een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voordragen. Karel Leeftink, geboren Vlissinger, is opgegroeid in Middelburg en werkt tegenwoordig als boswachter bij Staatsbosbeheer. Hij zingt in de band Karel en de Boswachters, die levensliederen en smartlappen ten gehore brengt en hij is lid van de Middelburgse Werkgroep Poëzie. Op 1 januari 2015 maakte Karel Leeftink zijn debuut als stadsdichter op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Middelburg. Hij heeft sindsdien vele gedichten geschreven over de stad waarvan hij zelf zegt dat het een stad is “met een heden en toekomst, die groot genoeg is om woorden te vinden en klein genoeg om in woorden te vangen" .

 

 

Het abdijbierfestival is meer dan proeven alleen! Bezoek ook een van de lezingen in het Abdijcafé:

Vrijdag 12 mei:

 

Vrijdag 18:00 uur en zaterdag 19:00 uur - Andries de Groen

Benieuwd naar de invloed van mout op de smaak van het bier? Bezoek dan de lezing van Andries de Groen, passioneel verteller en directeur van Mouterij “The Swaen” uit Kloosterzande over het mouten van graan, het proces waarbij van een graansoort (meestal gerst) mout wordt gemaakt. Er bestaan verscheidene soorten mout die allen een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke smaak van het bier. Aan de hand van het proeven van diverse bieren zullen de smaakverschillen duidelijk worden gemaakt. Andries de Groen was onder andere te zien in de televisieserie “Leven in de Brouwerij”. Mouterij The Swaen zal ook met een stand aanwezig zijn op het festival en is te vinden naast de stand van Middelburgs 800, een bier gebrouwen met mout uit Kloosterzande.

Prijs: 2 munten per persoon

19:00 uur en 20:30 uur Jef van den Steen en broeder Johannes van het Kleiburg klooster

Op vrijdag 12 mei zal de Belgische brouwmeester en auteur Jef van den Steen ons, evenals vorig jaar, tijdens zijn lezingen meenemen naar de fascinerende wereld van kloosters en abdijbieren. Jef van den Steen (op de foto links) is mede-eigenaar van Brouwerij de Glazen Toren te Erpe-Mere. Daarnaast is hij vast redacteur van het Belgische tijdschrift De Zytholoog en schrijft hij ook artikelen voor onder andere Bier Passie Magazine. Ook verschenen er enkele boeken van zijn hand, waaronder het bekende “Trappist. Het bier en de monniken”, een boek waarin zowel de geschiedenis als de huidige toestand in de Belgische trappistenabdijen wordt beschreven. Broeder Johannes van het Kleiburg klooster uit de Bijlmer zal ook iets komen vertellen over het moderne kloosterleven en over het brouwen van bier. Jef van den Steen zal 2 lezingen verzorgen in het Abdijcafé, met als thema “Kloosters in België en Nederland”. Komt u ook luisteren en proeven?

Prijs: 4 munten per persoon

 

Zaterdag 13 mei:

 

16:00 uur - Maikel Harte als Kapitein Rooijbosch en John Vermeersen

Maikel Harte, in het dagelijks leven werkzaam in de advocatuur, steekt 13 mei de Schelde over en zal als Kapitein Rooijbosch op zijn eigen bekende wijze het Yokohama bier van Bierbrouwerij Vermeersen (voorheen Brouwerij De Halve Maan) uit Hulst presenteren. Hij zal dat doen door middel van een kleine conference en natuurlijk het Kapitein Rooijboschlied! John Vermeersen zal aansluitend wat vertellen over het Yokohama bier, een IPA gebrouwen met Japanse hop en rooibosthee, waarna iedereen hier een glas van kan kopen.

17:00 uur en 20:30 - Puck Kerkhoven

Kom zaterdag 13 mei ook naar een workshop van culinair journalist en auteur Puck Kerkhoven met als thema “Foodpairing met Bier”! Puck Kerkhoven schrijft columns voor diverse dagbladen, er zijn een aantal kookboeken van haar hand verschenen, ze schrijft in horecavakbladen en op haar blog. Onlangs verscheen haar boek Bier en Food, een boek over foodpairing met de steeds populairder wordende speciaalbieren. “Gouden tijden zijn het”, zegt Puck Kerkhoven in haar voorwoord, “voor de liefhebbers van speciaalbier”. Volgens haar vallen we vroeg of laat allemaal een keer voor het bier, of dit nu een hoppige ipa, een bruisende saison of een nachtzwarte porter is. Er zijn zoveel verschillende bierstijlen, kleuren en smaken en daar passen dan weer de meest uiteenlopende gerechten bij. Ga mee op de drie kwartier durende ontdekkingstocht van Puck Kerkhoven en word verrast door de combinaties van verschillende Zeeuwse bieren met bijpassende gerechten. Graag tot ziens in het Abdijcafé!

Prijs: 6 munten per persoon